неділя, 08 липня 2007 14:10

Для областей починаються політичні жнива

Малозрозумілі самим політикам, їхні ігри довели ситуацію до певного цивілізаційного ступеня. Ідеться про те, що в розвинених країнах політикою цікавляться від сили три відсотки населення. У нас — разів у десять більше.

Так-от: політичні ігрища сьогодні не розчаровують людей. Але  змушують їх переключатися з великої політики на маленьку — політику власного середовища. І тому зараз, коли, з точки зору столичної, електоральний пиріг уже розподілений і лишилося тільки розіграти фарс із виборчою кампанією, для областей саме починається політичний жнивень. Забуті й нелобійовані, вони як ніхто збираються перепотрошити плани столичних високолобиків.

Бо основна електоральна січа відбуватиметься не стільки за вже розподілені симпатії, скільки за більш як 30% тих, хто ще не визначився. І що менш зрозумілим буде сам політичний процес, то швидше цей відсоток ростиме. Чим частіше політики лепечуть про народ, тим упертіше він  займається самопорятунком чи самообороною. І на цьому шляху породить справжніх народних лідерів — вирощених не в комуністичних пробірках чи кучмівських академіях.

Виграє той, хто максимально рекрутує місцевих героїв

До речі, зараз дивно звучить сполучення "народний депутат". За умови пропорційних виборів це — партійні депутати. Тому час подумати про більш точне означення парламентарія. Іноді в пресі помилково кажуть "народний депутат Верховної Ради України". То може, так і писати — тільки без "народний". Бо якби ж то "народний" законодавчо був забезпечений, чи хоча б у Конституції було прописано  прямий транзит з народу в парламентарії...

Поки що в парламентський рай не потрапиш, не пройшовши партійного чистилища. А основна проблема партій — це кадри. І скільки би партфункціонери не прописували партійну цифір, якість кадрів не зміниться. Із сірими партійними мишами можна формувати порядок денний на будні. На свято — тобто на вибори — потрібні зовсім інші обличчя.

І не обов"язково столичні. Нинішню кампанію виграє той, хто максимально рекрутує місцевих героїв. Чи це будуть шахтарі, чи військові, чи закрійники з модельєрами — вирішувати партіям. Але на сьогодні пристойна лава запасних хіба що в "Нашої України". Минула емоційна кампанія була своєрідним крижаним душем для "НУ". І там, здається, це добре розуміють. Наступного душу не буде — буде снігова лавина, яка все змете на своєму політичному шляху. А час на те, щоб освіжити й оживити партійні обличчя, згорає невблаганно.

Зараз ви читаєте новину «Для областей починаються політичні жнива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути