вівторок, 08 листопада 2011 06:30

Діабетики бояться залишитися без вітчизняного інсуліну

Автор: фото: Геннадій Сєдов
  Інсулінозалежна Ольга Сорока каже, що може отримати ліки лише на місяць, а тому змушена запасатися медпрепаратами. В Україні близько мільйона діабетиків, 200 тисяч із них — інсулінозалежні
Інсулінозалежна Ольга Сорока каже, що може отримати ліки лише на місяць, а тому змушена запасатися медпрепаратами. В Україні близько мільйона діабетиків, 200 тисяч із них — інсулінозалежні

Акції інсулінового заводу "Індар" слід повернути державі. Із такою заявою до президента, уряду, депутатів і громадськості звернулися комітет порятунку заводу та Український діабетичний союз.

"Незрозуміло, чому, коли неодноразово публічно було оприлюднено імена замовників і виконавців викрадення державного пакету акцій "Індару" та інших підприємств ДАК "Укрмедпром", зокрема: генеральний директор ДАК "Укрмедпром" Бірюков О., його заступник Собора Б., Сало І., Поруботчий С., Хорунжий Г., власники фармацевтичної фірми "Здоров'я", місто Харків, які всі пов'язані між собою купкою різних фірм, чому до цього часу продовжує хазяйнувати на заводі самозванець Кононенко Є.С., а життя тисячі людей в смертельній небезпеці!" — ідеться у зверненні.

Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва зазначає:

— Люди, винні у крадіжці державного пакету акцій товариства "Індар", не повинні уникнути покарання. Завод негайно має повернутися у власність держави. Тимчасова слідча комісія сьогодні розглядає величезну кількість матеріалів по справі.

— У ролі керівника "Індару" зараз виступає Євген Сергійович Кононенко, — каже юрист Микола Павленко.— За допомогою підкупу судді та інших посадових осіб він добився відставки колишнього керівництва заводу й очолив його сам. Ця людина вже захватила в рейдерський спосіб і ліквідувала два державні фармацевтичні підприємства в Україні. Не виключаю, що таке ж може статися з "Індаром". Це буде велика втрата для України. По-перше, це єдина в країні компанія, яка займається повним циклом виготовлення інсуліну. По-друге, вітчизняний інсулін дешевший, ніж імпортний.

Микола Павленко наголошує, що у вересні 2011-го Господарський суд зобов'язав повернути акції державі. Поки що цього не відбулося, бо триває апеляція. Утім, юрист висловив упевненість, що комітет Верховної Ради з боротьби з корупцією притягне винних у махінаціях з "Індаром" до відповідальності й посприяє поверненню підприємства державі.

— Нині є збій із поставками інсуліну в чотири області. За 10 років роботи "Індару" за колишнього керівництва цього ніколи не було, — каже Павленко. Він припускає, що проблеми створили штучно, бо завод не працює, і ліків на підприємстві ще вистачає.

Керівник комітету порятунку заводу Наталія Діденко наголошує, що виготовлення інсуліну — складне високотехнологічне виробництво. Україна не може його втратити.

— Якщо "Індар" зникне, його місце одразу ж займуть транснаціональні компанії. Але їхні препарати будуть набагато дорожчі, ринок буде повністю монополізований, — каже Наталія Діденко. — Окрім того, людині, хворій на діабет, важко переходити з одного виду інсуліну на інший. Для цього слід два тижні лежати в лікарні під наглядом медиків. Якщо в найближчий час державні органи не розберуться в ситуації, через півроку лікарні будуть забиті хворими на діабет.

Зараз ви читаєте новину «Діабетики бояться залишитися без вітчизняного інсуліну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути