четвер, 01 жовтня 2020 06:55

Десятиліття "патонівщини" зруйнували українську науку

Життя на Землі зародилося за сім днів, а єгипетські піраміди — це "творіння рук Божих", каже в інтерв'ю виданню "Граніт науки" один із претендентів на посаду президента Націо­нальної академії наук України 78-річний Владислав Гончарук.

У НАНУ не всі вчені такі ж напівбожевільні невігласи. Більшість дружить із головою та не намагається спростувати закони всесвітнього тяжіння. Проблема в тому, що Академія як система не має жодних фільтрів і процедур, які дозволяли б відрізняти й відокремлювати таких от "дослідників пласкої Землі" від науковців. Тут усе вирішують не незалежною експертизою з об'єктивними критеріями, а міжсобойчиком такого собі закритого клубу. Й одним із його правил є ніколи не озвучувати факти, які були б неприємні членам — про транслювання антинаукової маячні, плагіат, фальсифікацію результатів, феодальне право включення начальства у списки авторів наукових праць. Герою божевільного інтерв'ю ніхто з колег не скаже правди в очі — бо завтра їм разом дерибанити бюджет шляхом підкилимних домовленостей і голосувати один за одного в ході "демократичних" процедур абсолютно автономної та самоврядної Академії.

У клубі не можна говорити, що король голий — хоч будь-кому очевидна сяюча нагота виставленої напоказ академічної дупи.

Час в НАНУ зупинився у 1980 роках. Борису Патону, який просидів на троні української науки з 1962-го і аж до смерті, вдалося зберегти там заповідник СРСР. Ціле покоління талановитих науковців назавжди втекли — хто в еміграцію, хто в бізнес. У безлюдних корпусах мертвих інститутів лишилися до 10 відсотків готових на самопожертву заради науки. Решта — просто не знайдуть іншої роботи, бо не знають мови, щоб поїхати за кордон, і ліниві для роботи в бізнесі.

Десятиліття "патонівщини" зруйнували українську науку. Справа не лише у браку коштів. Вимагати більшого фінансування науки треба — але лише одночасно з повним реформуванням структур. У мертві міхи нема сенсу вливати кошти платників податків. Щоб українська наука ожила, слід припинити гратися у "самоврядність" клубу самозакоханих академіків, запровадити до НАНУ зов­нішнє управління. Взятися за осучаснення того, що ще можна осучаснити, і ліквідувати решту. Інакше ще одне покоління молодих учених поставить хрест на Україні і втече до здорового світу.

Зараз ви читаєте новину «Десятиліття "патонівщини" зруйнували українську науку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути