Ексклюзиви
неділя, 08 жовтня 2006 14:26

"Держава поступила нечесно та цинічно"

Голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 34 роки, каже, що за комунальні послуги ми переплачуємо щонайменше у півтора-два рази, насамперед через відсутність реформ у комунальній сфері.


Чи розпочнеться вчасно опалювальний сезон?

Розпочнеться, але питання в іншому — за чий рахунок? Скоріш за все, за рахунок тих споживачів, які будуть змушені платити за нереальними, значно завищеними цінами на енергоносії  та комунальні послуги. Досі не вирішені проблеми житлово-комунального господарства. Відсутність реформ держава просто переклала на кишені громадян.

Що ви маєте на увазі?

— Тариф на послуги — це собівартість енергоносіїв, які отримує комунальне підприємство, транспортні витрати і власне плата за послуги. І якраз тут відбуваються найбільші дива. У цю плату закладають усе що завгодно. Зарплату п"яницям, які нічого не роблять. Теплоізоляцію труб, якої вже давно нема. Планові ремонти, яких насправді не проводять, і таке інше. Через усе це виходить, що на паперах комунальне підприємство має борги. Але при цьому на своє забезпечення гроші у нього завжди є, і зарплати там зовсім не погані.

Тобто тарифи на комунальні послуги підвищують безпідставно?

— Держава чинить нечесно, навіть цинічно. Перед виборами всі  політичні сили заявляли про неприпустимість різкого підвищення тарифів. Але потім усе сталося навпаки. Усі розуміють, що тарифи треба підвищувати — але ж не такими темпами! Доходи населення за ними не встигають. Існує величезна загроза, що за комунальні послуги люди взагалі не платитимуть.

Що їм робити?

— Скажімо, якщо в одному магазині ціна вам не подобається, ви йдете до іншого. У нашій же комунальній сфері такого немає. Організації, що надають комунальні послуги, — монополісти. Якщо місцева влада надто завищує тарифи, то є тільки один вихід — протест. Наприклад, у Харкові хочуть утричі підвищити плату. Чи обґрунтовано, проста людина не дізнається. І навіть суд не допоможе, бо ціни формуються непрозоро. Люди просто беззахисні.

За комунальні послуги люди взагалі не платитимуть

Треба брати приклад з Європи чи США і запроваджувати персональну систему обліку та контролю споживання комунальних послуг. Ми уже розробили такий законопроект, він лежить у Верховній Раді. Ідея така: через Інтернет кожен зможе зайти в комп"ютерну базу й подивитися, за що платить, скільки споживає, скільки за послуги бере ЖЕК. Сьогодні ж люди переплачують за комунальні послуги щонайменше у півтора-два рази.

Кажуть, що підвищення цін відбулося через подорожчання імпортного газу. Але ж для потреб населення мало б вистачати дешевшого вітчизняного?

— Дехто добре заробляє на українському газі, продаючи його населенню за цінами, близькими до імпортних. Наш газ навіть експортують, а своїм продають російський. Фактично роблять гроші з повітря, але за наш з вами рахунок. Тут усе залежить від уряду. Щоб увесь вітчизняний газ до кубометра надходив населенню, соціальним установам, лікарням, школам, дитсадкам, вистачить одного-єдиного рішення. Але його чомусь немає.

Наскільки регіони готові сьогодні до початку опалювального сезону?

— В окремих містах він може розпочатися зі значним запізненням. В основному через великі заборгованості перед енергогенеруючими компаніями. Проблеми з оплатою за газ існують у Дніпропетровській, Черкаській, Луганській областях. У Києві це вдалося вирішити. Цілком імовірно, що цієї зими десь може повторитися щось на зразок Алчевська.

Як розвиватимуться газові відносини з Росією?

— Гадаю, ціна російського газу буде значно більшою, ніж згадані урядовцями 135 доларів за тисячу кубометрів. Може бути і 200 доларів. І тут нічого не вдіємо, бо все знаходиться в руках монополіста — компанії "РосУкрЕнерго". На наступний рік Росія вже викупила весь призначений для України туркменський газ по 100 доларів на туркменському кордоні. Усі потужності Узбекистану теж законтрактовані росіянами.

Зараз ви читаєте новину «"Держава поступила нечесно та цинічно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути