Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 17:50

Держава не повинна заважати людям самостійно виживати

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Доки на Печерських горбах вирують політичні пристрасті, економічна криза продовжує переможну ходу Україною. Вже пролунало страшне слово "дефолт", робітники захопили Херсонський машинобудівний завод...

Як і раніше, мільйони людей  сподіваються на допомогу держави, але здебільшого ці надії марні. Українська влада розплачується за популістську політику останніх років, коли замість здорової ініціативи в суспільстві старанно культивували утриманські настрої. На плечі держави ліг непосильний соціальний тягар, а нині вона змушена його позбавлятися. Це буде важкий і болісний процес. Але іншого виходу криза нам не залишає.

Держава не фокусник, що дістає все необхідне з чарівного капелюха. Не  жонглер-віртуоз, здатний утримувати в повітрі десятки куль. Час це визнати. У розпал кризи держава не зможе виконувати свої зобов"язання перед громадянами повною мірою: у неї забракне грошей. Необхідно визначитися з пріоритетами, з"ясувати, чим можна пожертвувати, а чим ні. Вибір має бути раціональним, бо передвиборний популізм остаточно занапастить країну.

Навряд чи варто фантазувати про грандіозні суспільні роботи й масштабне будівництво за бюджетні кошти. Уряд не в змозі забезпечити роботою всіх тих, хто її втратив, врятувати від банкрутства всі проблемні підприємства й банки, виконувати соціальні програми. Краще, що може зробити держава, — не заважати людям виживати самостійно. Наприклад припинити репресії проти вуличної торгівлі.

Водночас є функції, які влада зобов"язана виконувати, незважаючи ні на що.

Держава має підтримувати в робочому стані комунальну інфраструктуру. Безумовно, влада опинилася перед спокусою заощадити на зношених, прихованих від очей теплоцентралях. Але наслідки такої економії можуть бути фатальними. Хоча нинішню кризу модно порівнювати з розрухою початку 1990-х, ці паралелі не надто коректні. 17 років тому ми успадкували від УРСР достатньо міцне комунальне господарство — а нині воно до межі зношене. Якщо через фінансові проблеми держава махне на інфраструктуру рукою, Україна ризикує перетворитися на великий Алчевськ. Це буде катастрофа, страшніша за будь-який дефолт!

У нас мило усміхаються й брешуть народові

Ще один безперечний пріоритет — громадська безпека. Сплеск злочинності у зв"язку з економічною кризою неминучий. Завданням держави є стримати кримінальну хвилю, вивести на вулиці стільки міліціонерів, скільки знадобиться. Неприпустима ситуація, коли у країні панує кримінальний хаос, а залишені без фінансування органи правопорядку бездіяльні. Це найяскравіша ознака розпаду державної влади. Як би важко нам не було, економити на правоохоронних органах не можна. Якщо влада скорочує соціальні виплати — значить, держава переживає серйозні економічні труднощі. Але якщо влада не в змозі забезпечити елементарну безпеку громадян, так що й на вулицю страшно вийти — значить, держави немає.

Не всі обов"язки держави пов"язані з матеріальними витратами. Щонайперше вона повинна говорити людям правду. Громадяни мають право знати про реальний стан національної економіки, про те, чим загрожує країні фінансова криза. У нас прийнято мило усміхатися й брехати народові — аби не допустити паніки. Але щоб заспокійливі сигнали подіяли, люди мають вірити владі. А де немає правди, там немає й довіри. Скажімо, Юлія Тимошенко стверджує, що дефолт нашій країні не загрожує, а бюджет успішно поповнюється. Та хто повірить людині, яка ще в жовтні запевняла, що світова фінансова криза України не торкнеться?

Основний капітал будь-якого уряду під час кризи — це народна довіра. Українцям потрібно чесно пояснити, у яких випадках варто сподіватися на державу, а в яких — ні. Якщо влада буде відвертою з пересічними громадянами, вона зможе розраховувати на їхнє розуміння. У держави з"явиться свобода маневру — можливість економити, йти на непопулярні заходи. Чесному урядові люди можуть пробачити багато чого.

Зараз ви читаєте новину «Держава не повинна заважати людям самостійно виживати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути