понеділок, 22 березня 2010 17:52

Чорноморський флот щодоби зливає в море дев"ять тисяч "кубів" неочищених стоків

Автор: фото з особистого архіву Ігоря Яковлєва
  Ігор Яковлєв: ”Чимало випадків забруднень запротоколювали, але не довели”
Ігор Яковлєв: ”Чимало випадків забруднень запротоколювали, але не довели”

Вміст нафтопродуктів у воді Севастопольської бухти перевищує гранично допустимі концентрації у 180 разів, зазначає 50-річний Ігор Яковлєв, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції. Він очолює робочу групу екологічної безпеки Комісії з питань перебування на території України Чорноморського флоту Росії.

— Частини й об"єкти Чорноморського флоту Росії щодоби викидають у море близько 9 тисяч кубометрів неочищених стічних вод, — каже. — Загрозливим є порушення більшістю військових підрозділів правил зберігання й транспортування паливно-мастильних матеріалів. Втрати, витоки, розливи пального навколо військових баз, аеродромів, складів на кілометри довкола забруднили поверхневі й підземні води.

Як ви стежите за станом земель, на яких розташовані об"єкти флоту?

— Нас просто не допускають туди. Міждержавною угодою це не було передбачено. Тобто, якщо росіяни звільнятимуть ці території 2017 року, ми не зможемо їм пред"явити жодних претензій, бо ніде не зафіксовано, в якому стані вони їх отримали. Теоретично вони можуть перетворити кримську землю в ніщо. І всі екологічні проблеми залишити нам.

Як керівництво ЧФ реагує на ваші претензії?

— В останні роки штаб ЧФ почав розуміти, що мають дотримуватися екологічного законодавства. Визначений порядок проведення наших перевірок зробили чотири звірки наявності дозвільних документів — і справа зрушила з місця. Військові частини і кораблі оформляють дозволи на викиди, збір і утилізацію відходів.

Інша ситуація з плавзасобами. Військові кораблі ще радянського виробництва й не обладнані ємностями для збору відходів та каналізаційних стоків. Усе викидається в море. Хоча за договором про перебування ЧФ російська сторона зобов"язалася до 2005 року обладнати берегові частини і самі кораблі ємністю для збору сміття і відходів. Це відклали до 2012 року.

У будь-якому разі на береговому камінні мазуту не знаходили

Чимало випадків забруднень запротоколювали, але не довели. Щоб з"ясувати, від якого з кораблів утворилася пляма на воді, треба на борту взяти зразки мазуту чи солярки. А військовики ЧФ не дозволяють нам підніматися на корабель — в міжурядову угоду треба вносити зміни.

Чи відшкодовує Росія збитки, заподіяні довкіллю?

— Із 2004 по 2006 роки інспекція пред"явила Чорноморському флоту 16 претензій на 2,5 мільйона гривень. Стягнути їх не вдалося, бо відшкодування екологічних збитків входить до складу компенсаційних виплат Російської Федерації Україні. До того ж відповідачем є міністерство оборони Росії, бо військові частини Чорноморського флоту не проходили державної реєстрації ні в Україні, ні в Росії. Тобто не мають статусу юридичної особи і не є резидентами. Застосувати до них Адмінкодекс неможливо.

Наскільки безпечні пляжі в Севастополі?

— Більшість організованих пляжів торік були безпечними. У будь-якому разі на береговому камінні мазуту не знаходили. Був одиничний випадок, коли в Курячій бухті з"явилася нафтова пляма. Там розміщений приватний яхт-клуб, база ракетних катерів ЧФ. Інформація до інспекції надійшла, коли пляма розрослася на півбухти й пляж. Попри попередження, люди все одно ходили купатися.

Зараз ви читаєте новину «Чорноморський флот щодоби зливає в море дев"ять тисяч "кубів" неочищених стоків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути