Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2006 14:51

Чому ми боїмося Росії?

 

В Україні здавна існує страх перед Росією. Це має свої глибокі історичні корені. Та й сьогодні ми знову побоюємося російської політичної та економічної експансії.


— Наші страхи перед Росією є суспільними, не індивідуальними, — стверджує президент Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 49 років. — Сусідня країна завжди була для нас загадковою. Ця загадковість і породжує негативні очікування.

Страх перед широкою і водночас агресивною російською душею існував  здавна в усій Європі. Це також і страх перед людським та економічним потенціалом Росії, її величезною територією. Згодом — перед ядерними можливостями. Час від часу нові причини побоюватися великого сусіда з'являються і в українців.

Скажімо, сьогодні ми боїмося підвищення цін на газ, бо чергові переговори між Києвом та Москвою з цього приводу закінчилися нічим. Українська сторона запропонувала підняти ціну на природний газ у 2006 році з $50 до $80 за 1 тис. кубометрів. Росія ж відмовилася вважати ці ціни гідними європейських. Питання залишилося відкритим.

Росія заглядає в чужі городи, а Україна ховається у своїй норі

Українські лідери дуже обережно говорять про співпрацю у рамках Єдиного економічного простору. Ми проти появи наднаціонального органу і прагнемо обмежитися створенням зони вільної торгівлі.

— Київ ніяк не може вирішити, що ж він хоче від ЄЕП, — коментує президент Агентства корпоративної підтримки "Трайдент" Віктор Небоженко, 52 роки.

З недовірою більшість українців ставляться і до російської масової культури та літератури.

А ще існує побоювання економічної експансії. Дехто з російських олігархів, тікаючи від Путіна, із задоволенням вклав би частину капіталів в українську економіку. З іншого боку, ми пропонуємо Кремлю підписати угоду з гарантією не створювати один одному проблем — незалежно від того, хто першим вступить до Світової організації торгівлі. Київ знову боїться. Цього разу — додаткових митних бар'єрів із боку північного сусіда.

— Страх перед Росією виникає через психологічні відмінності росіян і українців, — стверджує директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін, 56 років. — Росія звикла заглядати в чужі городи. Україна ж постійно ховається у своїй норі й намагається не брати участі у жодних глобальних проектах та авантюрах. Нам постійно здається, що росіяни втягують нас в різноманітні наднаціональні органи та імперські проекти.

Останнім часом
у Росії також з'явився страх — перед "помаранчевою чумою"

Російських політиків та політтехнологів українці асоціюють із татарською навалою. Для цього є підстави. Експерти прогнозують брудні парламентські вибори в Україні і те, що на їхній результат упливатимуть московські політики і політтехнологи. Депутат російської Держдуми Костянтин Затулін уже назвав дії України на світовій арені комічними.

Однак маємо і привід порадіти. Останнім часом у Росії також з'явився страх — перед "помаранчевою чумою".

— Росія здавна негативно реагувала на чужі революції, — каже політолог Андрій Окара, 32 роки, з Москви. — До того ж, якщо до Польщі, Чехії або Словаччини Росія ставиться з повагою, то до України — зверхньо. Українська держава сприймається росіянами як щось своє, близьке. Коли в Україні чергова криза — росіяни радіють. Загалом же взаємні підозри нікуди не зникнуть, бо мають глибоке коріння у політичній культурі обох країн.

Зараз ви читаєте новину «Чому ми боїмося Росії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути