пʼятниця, 28 вересня 2012 07:30

Чому феросплавні заводи хочуть закрити кордони України?

Набула чинності Угода про зону вільної торгівлі країн СНД. В її рамках Україна зберегла погоджене зі Світовою організацією торгівлі експортне мито на феросплави. Це означає, що будуть продовжені спроби власників феросплавного виробництва добитися скасування імпортного мита.

Цією темою представники бізнесу, який входить до орбіти "Привату" Ігоря Коломойського, опікуються вже не перший рік. І після нещодавнього провалу спроби отримати від держави пільгову ціну на електрику вона лишається пріоритетним напрямком лобізму.

Схема, яку вибудував "Приват" задля збільшення прибутків, виглядає так. За даними Держстату, до літа 2012 року середня ціна експорту феросилікомарганцю становила $869 за 1 т. У вересні, як показує Українська асоціація виробників феросплавів, він коштував $880. Ця частина стосується питання експортного мита. А середня ціна імпорту за той же період склала $1455 за 1 т. Враховуючи, що вона включає транспортування, реальна ставка була на рівні $1350-1400. Така ж ситуація і щодо інших феросплавів. А виробникам сталі в Україні пропонують купувати те ж за ціною $1500-1700.

Це те, про що постійно кажуть металурги, які зі свого боку намагаються скасувати імпортне мито. Але їхні колеги-феросплавники останнім часом цю схему представляли як доказ того, що вони не можуть конкурувати з імпортерами. Тільки чому ж тоді на експорт феросплави йдуть такими дешевими?

— Якби українські заводи запропонували металургійним підприємствам феросплави за такими цінами, які вони вказують на митниці при експорті, наші металурги вишикувалися б у чергу на покупку, — каже аналітик інвестиційної компанії "Драґон кепітал" Олександр Макаров. — Якщо подивитися, які компанії за кордоном купують товар заводів Коломойського, виявляється, що це офшорні структури-посередники, пов'язані з американською компанією "Фелман трейдінґ". Остання є частиною групи "Приват".

Таким чином дніпропетровські бізнесмени платити своїй державі бажання не мають, кладучи собі в кишеню $400-500 із 1 т. Лакмусовим папірцем тут є Білорусь, яка не працює за чорними схемами. Туди феросилікомарганець ішов від нас по $1354 за 1 т.

Натомість "приватівці" звертаються до держави по допомогу у вигляді пільг, встановленні високого імпортного мита, шантажуючи її потенційною втратою тисяч робочих місць. Хоча десятиліттями експлуатують застарілі технології виробництва, що і призводить до високої собівартості продукції.

При цьому "Приват" і сам не соромився займатися імпортом. Два роки тому, ініціювавши антидемпінгове розслідування щодо бажань металургів купувати закордонні феросплави, дніпропетровські бізнесмени вдев'ятеро збільшили поставки в Україну зі свого заводу в Грузії. Звісно одразу ж скоротили виробництво в Україні, людей звільнили з роботи, бо це мало продемонструвати шкоду від імпорту.

Але якщо залишити імпортне мито та примусити наші металургійні підприємства купувати виключно українські феросплави, то прибутки отримує зовсім не Україна. Це якраз істотно погіршить конкурентоспроможність українського металу, який є головною опорою українського бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Чому феросплавні заводи хочуть закрити кордони України?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути