четвер, 06 березня 2008 13:59

Чи слід відмовитися від 8 Березня?

8 березня — одне зі свят радянської епохи, яке досі живе в Україні. У західних країнах 8 Березня теж відзначають, але по-іншому: там це день боротьби жінок за свої права, а не квітів, компліментів і святкових застіль. Чи слід і нам відмовитися від "радянського" 8 Березня?




Олег Новік, 23 роки, художник-дизайнер:

— Це свято треба залишити, але переформатувати. Тобто відняти від нього радянські традиції, але знаки уваги до жінок, бабусь, дівчаток залишити. Надавати ж йому європейських ознак боротьби жінок за свої права не слід. 8 Березня має бути днем поваги і приємностей для жінок.



Ірма Вітовська, 33 роки, актриса:

— Особисто я ніколи 8 Березня не вважала святом. У нашій родині більше популярний День матері, який відзначається у травні. Хоча київські друзі вітають, і я нічого не маю проти цього. Нехай хто хоче святкує. Погано лиш те, що воно припадає на православний піст. Ну і я  не робила би його вихідним, бо їх і так у нас багато.


Лесь Подерв"янський, 54 роки, письменник:

— Цілком підтримую таку думку. Я ніколи не відзначав цей день при "совку", а тепер — тим більше. Узагалі не бачу приводу для свята. Що відзначаємо — статеві відмінності? Так навіщо їх святкувати? Це ж і так очевидно. Негайно скасувати це свято, можливо, й не вийде, а от поволі вичавлювати треба. Наприклад, висунути гасло: "Хто святкує 8 Березня, той — лох". І воно відімре саме собою.


Олена Сушко, 57 років, приватний підприємець:

— Я до 8 Березня ставлюся позитивно. У цей день чоловіки нас оточують увагою, осипають квітами, подарунками. Дуже приємно почути на свою адресу слова вдячності, компліменти. Я у свою чергу завжди вітаю маму, сестер, подруг. Це зайвий привід нам зустрітися і поспілкуватися. Свято 8 Березня асоціюється з початком весни, пробудженням природи. Ну й що з того, що його запровадили за радянської влади? Не все ж було тоді погано.


Тарас Кононенко, 42 роки, заступник директора Інституту українознавства:

— Доки є покоління, які вшановують це свято на рівні звичаю, воно існуватиме. А з часом залишки ідеології ХІХ–ХХ століть будуть переосмислені і люди переорієнтуються на ті свята, які пов"язані з етнічною основою нашого світосприйняття. Так сталося, наприклад, із Різдвом, яке вже значна частина українських родин вшановують більше, ніж Новий рік. Гадаю, через 5–10 років 8 Березня вилучать із переліку державних свят. Його відзначатимуть не як Міжнародний день жінок, а як свято настання весни.

Зараз ви читаєте новину «Чи слід відмовитися від 8 Березня?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути