середа, 28 жовтня 2009 18:01

Церква прийняла прогрес. Чи прийме він церкву?

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Біля воріт Києво-Печерської лаври довготелесий монах з аскетичним обличчям хвалився парафіянинові новою мобілкою. Розповідав про її "навороти". Деяких слів я раніше й не чув.

Згадую, на початку 2000-х у Херсонській єпархії стався скандал: настоятель однієї з православних церков міста користувався комп"ютером. Начальство вимагало позбутися "бісівського знаряддя". Але батюшка виявився впертим — разом зі всією парафією перейшов до Київського патріархату.

Упродовж своєї історії церква затято боролася з прогресом. Тих, хто посмів науковими відкриттями похитнути релігійні догми, спалювали, як Джордано Бруно, чи змушували зрікатися переконань, як Галілео Галілея. Коли в Росії з"явилися паровози, попи хрестилися й кричали: "Згинь, сатана!" Старообрядцям і досі заборонено користуватися телефоном.

Лев Толстой у відповідь на звернення Синоду пояснив, чому зрікся православ"я: "Переконався, що вчення церкви є теоретично підступна і шкідлива брехня, практично ж збори найгрубіших забобонів і чаклунства, що приховують абсолютно весь сенс християнського вчення".

Церква модернізувалася, лише коли відчувала, що прогрес прокотиться по ній, як потяг рейками. На Заході зміни тривали швидше. Різні течії християнства використовують під час молитов аудіо-відеоапаратуру, пісні про Ісуса співають на сучасні ритми. У 1990-х Папа Іван Павло II реабілітував Галілео Галілея й Миколая Коперника. Італійські вчені вимагають того ж стосовно Джордано Бруно. А от РПЦ не поспішає знімати анафему з Івана Мазепи, хоча зрозуміло, що вона була політичним актом.

Опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки на початку цього року засвідчило: росіяни взагалі і парафіяни православної церкви зокрема мало роздумують про зміни церковних засад. 44% опитаних вважають, що православна церква повинна бути "охоронцем своїх багатовікових канонів і традицій". Лише 32% вважають, що церква має змінюватися з часом.

Мабуть, церковне начальство РПЦ "продвинутіше" за вірян. Під час недавнього приїзду в Україну патріарха Кирила його почет їздив на шикарних іномарках, а отці були з мобілками, цифровими відеокамерами, іншими атрибутами сучасної техніки й розкоші. Предстоятель ще півтора десятка років тому почав займатися бізнесом — торгував цигарками, алкогольними напоями і нафтою, відкрив кілька фірм і банків. Проявив себе як здібний телеведучий авторської програми. А торік на 1020-річчі Хрещення Русі він запам"ятався киянам своєю появою на масштабному рок-концерті на Хрещатику. Тобто, намагається йти в ногу з часом.

Отже, коза таки прийшла до воза: у третьому тисячолітті від Різдва церква прийняла прогрес. Але чи прийме тепер він її?

Зараз ви читаєте новину «Церква прийняла прогрес. Чи прийме він церкву?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути