понеділок, 28 травня 2007 15:25

Через спеку може подорожчати хліб

Посуха загрожує врожаю зернових. Хлібні культури почали "горіти" у Херсонській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській та інших областях.

Через спеку на полях немає достатньої кількості вологи, необхідної для нормального розвитку ярини. Посіяні навесні ячмінь, кукурудза, а подекуди навіть озимина, — у плачевному стані. Ці площі фахівці радять пересівати не колосовими, що безперспективно, а просом та гречкою. А насіння хлібних культур приберегти для наступного року.

Експерти поки що стверджують: можливий недобір зернових продовольчій безпеці нашої держави не загрожує. Хіба що скоротяться обсяги експорту. Хоча й наголошують: нищівна спека в змозі знищити третину зернового врожаю. Не в останню чергу через таку невигідну для держави перспективу колосові вже подорожчали: пшениця 4-го класу — майже до 900 гривень за тонну. З огляду на те, що більшість комбінатів хлібопродуктів не мають великих запасів зерна, може незабаром подорожчати і хліб.

Ціна солярки вже сягає чотирьох гривень за літр

Уряд — знову ж, поки що — виконує свої "врожайні" обіцянки щодо експорту зерна. Кабмін оприлюднив постанову про скасування обмеження на вивезення пшениці й суміші пшениці та жита. Ще раніше було знято адміністративні перепони для вивезення за кордон ячменю та кукурудзи. Але посушливі дні можуть внести корективи в експортний лібералізм, знову призвести до "неринкових методів" забезпечення продовольчої безпеки. Адже значне подорожчання хліба владі ні до чого. Особливо в нинішні політично спекотні дні.

Хоча, схоже, втримати стабільні ціни на продукт номер один майже неможливо.

Дорожчає пальне, ціна солярки вже сягає чотирьох гривень за літр, що неодмінно позначиться на собівартості хліба в крамницях. Додає оливи у полум"я інша звістка зі спекотного поля: сохнуть багаторічні трави, що призведе до чергового подорожчання в крамницях молока і м"яса.

Народні депутати, які недавно у сесійній залі Верховної Ради вдалися до обговорення сумної продовольчої перспективи, по черзі доповідали про свої виїзди на поля регіонів. Розповідали, що на Черкащині "від Нового року не було ні єдиного дощу, все горить". А на Миколаївщині засуха та суховій "знищили озимину і ярові, і корми, і соняшник. Збитки від засухи в області вже понад 300 мільйонів". Парламентарії закликали збирати екстрене засідання уряду, а президента — відмовитися від позачергових виборів і рятувати село.

Але скільки б не засідали народні обранці, погоди вони не зроблять. У прямому значенні, а подекуди і в переносному. Навряд чи Миколаївобленерго, яке відключило кілька меліораційних організацій від енергопостачання за несплату, прислухатиметься до виступів народних депутатів. Які, готуючись до виборів, передусім дбають про рейтинги та власні політичні перспективи.

Зараз ви читаєте новину «Через спеку може подорожчати хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути