четвер, 10 вересня 2020 06:30

"Частина суспільства переконана, що Єрмак зрадник"

"Служба безпеки України зобов'язана почати розслідування за статтею державна зрада. А Верховна Рада має створити слідчу комісію з перевірки причетності президента Володимира Зеленського і його оточення до витоку інформації та зриву операції СБУ із затримання терористів у Білорусі", — написав журналіст 44-річний Юрій Бутусов у фейсбуку.

Підозрює, що на вимогу керівника Офісу президента України 48-річного Андрія Єрмака скасували спецоперацію СБУ. Вона начебто мала на меті виманити з РФ і затримати бойовиків російської нелегальної приватної військової компанії Вагнера, які воювали на Донбасі. Зокрема, причетні до збиття малайзійського боїнга, жертвами якого стали 298 цивільних, і українського літака Іл-76, коли загинули 49 військових.

Спочатку про це написала російська газета "Комсомольская правда" 6 серпня. Мовляв, СБУшник, що назвався Сергієм Петровичем, по телефону вербував бойовиків для охорони нафтових об'єктів у Сирії. Начебто вдалося сформувати п'ять груп зі 180 бойовиків. Пізніше змінили об'єкт охорони — на власність російської держкомпанії "Роснефть" у Венесуелі. "Вагнерівці" мали вилітати з Мінська за маршрутом Стамбул — Гавана — Каракас, за легендою. Першою в Білорусь полетіла група "Шаман" із 33 чоловік. Із Мінська мали рушити далі 25 липня. Проте "куратори" відтермінували дату вильоту на п'ять днів.

29 липня білоруські правоохоронці затримали 33 "вагнерівців" у санаторії під Мінськом. 14 серпня стало відомо, що їх видали Москві.

"Це була тривала операція контррозвідки СБУ, — написав 17 серпня у фейсбуку колишній працівник Національного антикорупційного бюро України Євген Шевченко.

— За день до планованого арешту "вагнерівців" заступник голови СБУ Руслан Баранецький доповів про це президенту. Був присутній Андрій Єрмак. Глава ОП зажадав негайно скасувати операцію. Нібито через те, що протягом чотирьох днів повинен був відбутися великий обмін полоненими. Але відмінити було вже неможливо — вони їхали автобусом на Мінськ. Зрештою Баранецький був змушений підкоритися президенту, який прийняв точку зору Єрмака. І вони домовилися, що відкладуть виліт найманців із Мінська. За даними СБУ, вже наступного дня ФСБ Росії отримало інформацію про спецоперацію наших контррозвідників. Вони злили ці дані в КДБ Білорусі".

Андрій Єрмак усе заперечує: "Версія про участь українських спецслужб у появі російських бойовиків-найманців у Білорусі з'явилася в російських ЗМІ. Це виглядає як продумана та спланована дезінформаційна кампанія".

Дані про участь СБУ у "вагнерівській спецоперації" є російською вигадкою, йдеться в офіційному повідомленні Служби безпеки.

— Нардепи стосовно цього питання отримують документи із грифом цілком таємно. Є підстави вважати, що інформація у ЗМІ не достатньо достовірна. З іншого боку, виправдовування Офісу президента і представників розвідувального співтовариства не переконливі. Якщо були порушення — винні мають бути покарані, — каже 3 вересня Сергій Рахманін, 51 рік, голова фракції "Голос" у Верховній Раді. Вона ініціює в парламенті створення тимчасової слідчої комісії. До вимоги приєдналася "Європейська солідарність".

— У будь-якому разі потрібне розслідування. Найгірше буде, якщо питання залишаться без відповідей. Цю історію не можна підвісити в повітрі, коли одна частина суспільства переконана, що Єрмак зрадник, а друга довіряє його поясненням, — каже науковець, ветеран російсько-української війни ­Євген Дикий, 47 років.

— Якщо доведуть, що керівник Офісу президента вчинив злочин, має не тільки покинути посаду, а й сісти до в'язниці. Треба буде провести тотальну зачистку верхніх ешелонів влади на предмет співпраці з ворогом. Якщо встановлять, що операція СБУ — вигадка РФ, мають понести політичну відповідальність ті, хто розганяв цю інформацію.

Тимчасова слідча комісія мусить виявити обставини справи. На тій злощасній нараді на Банковій було не так багато людей. Мають дати свідчення.

Я не готовий на 100 відсотків стверджувати, що це спецоперація Служби безпеки. На жаль, сумніваюсь у спроможності провернути таке. Хоча могли бути телефонні розмови українських агентів з "вагнерівцями" під виглядом вербовки, щоб отримати якісь дані.

Зараз ви читаєте новину «"Частина суспільства переконана, що Єрмак зрадник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути