пʼятниця, 25 травня 2012 05:00

Найчастіше українці їздять до родичів

 

36% українців ніколи не виїжджали з рідного регіону, свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Найменше їздять жителі Західних областей — 47,3% і Криму — 45,7%. Найактивніше пересуваються кияни. Лише 3,8% столичних жителів ніколи нікуди не виїжджали.

— Люди не виїздять передусім через прив'язаність до роботи, сім'ї, домашнього господарства, — пояснює викладач кафедри регіонального управління Національної академії державного управління Тетяна Дерун, 34 роки. — Усі потреби людина задовільняє в межах свого населеного пункту. Це позитив, бо означає, що регіон має соціальну й економічну самодостатність. Небажання їздити може бути пов'язане з низьким рівнем освіченості, культури, літнім віком. На Західній Україні люди можуть виїжджати на заробітки, але відпочивати воліють удома. У них сильне відчуття родини. Крим — це самодостатня територія, де люди можуть і відпочивати, і працювати.

В Європі людину виховують, що їй треба міняти географічний радіус свого простору, каже завідувач відділу соціальних експертиз Інституту соціології Юрій Саєнко, 75 років:

— Для західної людини знайомитися з різними місцями — це спосіб життя. Якщо французькі школярі вивчають німецьку, то влітку мають обов'язково виїхати зі школою в Німеччину. І навпаки. У нас такої культури нема. Українці найчастіше їздять до родичів. За радянських часів їздили у відрядження. Старші люди ще пам'ятають туризм завдяки путівкам від підприємств. Зараз подорожують небагато, бо немає передумов. Це ніби не трагічно. З іншого боку, треба самому помацати життя на Слобожанщині, Донбасі, Західній Україні. Інакше народжуватимуться міфи.

Зараз ви читаєте новину «Найчастіше українці їздять до родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути