Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2012 07:00

Бюджет змінюватимуть упродовж року

Автор: фото з сайта www.molbuk.ua
  Василь 
Юрчишин: 
”Якщо зростає економіка, то має збільшуватися зарплата. А не утримування правоохоронних органів”
Василь Юрчишин: ”Якщо зростає економіка, то має збільшуватися зарплата. А не утримування правоохоронних органів”

У Державному бюджеті 2013 року дохідна частина становить 361,5 млрд грн — майже на 10 млрд грн менше, ніж цього року. При цьому зростання валового внутрішнього продукту очікують на рівні 3,4%, а інфляцію — 4,8%.

— На цей рік доходи бюджету зменшили, бо показники минулого — не можуть виконати, — пояснює 57-річний Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова. — Тобто цьогоріч влада не збере запланованих 370 мільярдів. Бюджет 2012 року розраховували з оптимістичними показниками. Але не так сталося. Реальність інша.

Чи можна вийти на зростання в 3,4 відсотка? Скільки років із таким збільшенням нам потрібно, щоб вийти на рівень Східної Європи?

— Багато. Найгірше, що й це очікуване зростання українського ВВП — надто оптимістичне. Усі основні виробничі сфери України мають тенденцію до погіршення. І не видно, за рахунок чого вони наступного року збираються покращитися.

Інфляція в 4,8 відсотка — теж фантастика. Вона буде близько 7-7,5. Бо уряд не враховує підвищення комунальних тарифів, вартості газу тощо. А воно точно відбудеться наступного року і збільшить реальну інфляцію. Навіть якщо долар коштуватиме 8,4-8,5 гривні, це означатиме здорожчання імпорту. На міжбанку курс долара сягатиме 9 гривень.

Що недофінансували, а що перефінансували?

— Недофінансовані в нас традиційно залишаються соціальні та культурні галузі, медицина, культура, освіта, наука тощо. У бюджеті заклали пріоритет авіакосмічної галузі, аграрного сектору. Але це цілком орієнтовні цифри. Їх змінюватимуть упродовж року.

Є інша проблема. Новий бюджет зараз швидко ухвалять нинішнім складом Ради. Нові депутати матимуть уже свої інтереси. Тоді бюджет знов перекроюватимуть під лобістські групи.

Чому не скорочують видатки на органи державної влади?

— І навіть збільшують. По-перше, влада не звикла себе в чомусь обмежувати. По-друге, вони запланували суттєво, на понад 20 відсотків, збільшити видатки на органи прокуратури. Ніхто не може пояснити, чому. На словах ми відходимо від поліцейської держави, а витрати силовиків ростуть.

Якщо зростає економіка, то має збільшуватися і соціальний мінімум, зарплати. А не утримування правоохоронних органів.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет змінюватимуть упродовж року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути