Ексклюзиви
понеділок, 22 червня 2009 16:42

Буковинців лякають цьогорічні дощі

— Для деяких односельців повінь стала справжнім подарунком долі, — говорять мешканці села Кам"янка Глибоцького району Чернівецької області. — В кого добра хата стояла, її не знесло. Вода тільки старі будинки зруйнувала. Тепер на їхньому місці, подивіться — які вілли. Господарі за життя таких не звели б.

Минулорічний паводок у липні зруйнував житло, об"єкти інфраструктури, дороги, мости у дев"яти районах області та частині Чернівців. Залило найбільший речовий ринок регіону Калинівський. Загинули 11 людей.

За цей час 6 тис. 317 сімей отримали грошову компенсацію. Звели 159 будинків. Село Чорногузи Вижницького району зсунулося. Його повністю відновили — в полі збудували 21 хату з усіма необхідними комунікаціями, каналізацією.

— Але захист населення від повеней досі лишається проблемою, — каже голова Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш, 46 років. — Через брак фінансів ми недобудували мости, дороги, гідроспоруди. Деякі мости звели, але захистити берег біля них не маємо можливості.

Скільки необхідно грошей, аби все відновити?

— Важко назвати загальну цифру. Тільки на протипаводкові заходи треба близько 7 мільярдів гривень. На першочергові виділяємо бюджетні кошти за рахунок перевиконання доходної частини. За п"ять місяців маємо 2 мільйони гривень.

Виходить, область не готова до нової стихії?

— Тепер ідуть дощі, вони нас дуже хвилюють. У трьох селах досі маємо серйозні проблеми — та не називатиму їх, аби не лякати людей.

Самовільні забудовники не отримали грошового відшкодування

Нещодавно Контрольно-ревізійне управління заявило про нецільове використання на Буковині коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені.

— Під час повені створили сотні комісій, які визначали доцільність використання коштів. Туди входили правоохоронці та працівники Контрольно-ревізійного управління. Тепер говорять про нецільове використання 42 мільйонів гривень, 23 з яких не виділили.

— Цьогоріч спеціалісти не передбачають повені, — каже начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Чернівецької облдержадміністрації Анатолій Дудка, 49 років. — Вони стверджують, стихія трапляється раз на 10 років. Та ми вже набралися досвіду. Рятувальники, медики, енергетики та зв"язківці готові до ліквідації масштабного стихійного явища. Минулорічна повінь показала: все почалося з гірського Путильського району. Там вона швидко проходить. А внизу затопило й криниці, і вигрібні ями. Найважче було забезпечити людей водою.

Хто найбільше потерпів від повені?

— Люди, які будувалися самовільно без відповідної документації. Особливо багато таких у Новоселицькому районі. Їх будівництво — незаконне, тому вони не отримали грошового відшкодування.

Зараз ви читаєте новину «Буковинців лякають цьогорічні дощі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути