середа, 12 вересня 2007 13:34

Борщ подорожчає

Ніколи ще український борщ не був таким дорогим. Ціни на компоненти для традиційної української страви залишаються стабільно високими. І це незважаючи на сезон масового збору овочів.

За рекордно високі для вересня ціни продають картоплю, капусту, буряки та моркву. На столичних ринках за кілограм бульби просять 3 — 4 гривні. Високі ціни на цей овоч і у Криму, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Луганській областях. Картоплю "підкосила" посуха. Є села, де врожаєм не натішишся, але на півдні країни під корчами здебільшого порожньо.

Лякають і ціни на капусту. Вона в п"ять–шість разів дорожча, ніж була в цей час торік. У Києві коштує майже 5 грн за кілограм. І тут також причиною є літня спека. Урожай ранніх та середніх сортів був невисоким. Схожа ситуація і з пізньою білокачанною, яку починають збирати. Марно сподіватися, що нові врожайні надходження обвалять захмарні капустяні ціни. Маючи надію отримати взимку на своєму товарі ще більший зиск, фермери закладатимуть капусту на тривале зберігання. Звісно, ті, у кого є така можливість. Отож борщ доведеться варити не лише з недешевої вітчизняної, але й з польської, яка на тамтешніх ринках вдвічі дешевша. Тому поставки її з Польщі дедалі збільшуються. Закордонна експансія привела навіть до незначного зниження середніх цін у окремих регіонах на ту капусту, що виросла на українських ланах.

Поставки польської капусти збільшуються

Морква нині також у ціні — через рекордно низький   урожай. Вона стала жертвою не лише посухи, а й істотного скорочення посівних площ. На столичних базарах ціна за кілограм доходить до 4–5 грн. Цього року в багатьох господарствах відмовилися від вирощування моркви: 2006-й був урожайний, отож коштувала вона копійки. Фермерам було невигідно збирати моркву, дехто просто переорював землю. За прогнозами, нинішні обсяги зібраного скоротяться на третину. Якщо цей песимістичний сценарій підтвердиться, врожай стане найнижчим за останні п"ять років. Тоді для задоволення потреб внутрішнього ринку доведеться імпортувати й моркву.

Не набагато краща ситуація зі столовими буряками. Ціни на них вищі за торішні — у столиці сягають 3 грн за кіло. Із закінченням сезону збирання ґрунтових помідорів вони також почали дорожчати. Але найбільше "кусається" ціною м"ясо. Ще в липні кілограм свинини коштував 20–25 грн, а тепер треба викласти на десятку більше.

У такому суцільному подорожчанні є позитив для аграріїв. Хто зумів одержати цього року гарний урожай овочів, не скаржитиметься ні на низьку рентабельність виробництва, ні на дорогий борщ. А для співвітчизників, яким доводиться купувати городину в магазині чи на базарі, прогнози невтішні. Навесні компоненти українського борщу коштуватимуть ще більше.

Зараз ви читаєте новину «Борщ подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути