четвер, 20 травня 2010 09:55

Боротися з владою і Кремлем можна розмовляючи українською

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

З нагоди візиту до Києва президента РФ Дмитра Медведєва лідери українських організацій Росії заявили про "політичну зачистку" Кремлем усього тамтешнього українського руху. Зокрема, призупинили діяльність Об"єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії українців — усе йде до її ліквідації.

Зрозуміло, що російська влада цілком свідомо нищить національну ідентичність українців Росії. Водночас заява є нагадуванням і про величезну загрозу, яку несе майбутньому України теперішня прокремлівська влада у Києві. Флот у Криму, продаж росіянам великих українських підприємств чи угодницька делімітація кордону в Керченській протоці — це не найгірше, що сталося або може статися. Найбільшою небезпекою є черговий етап викорінення національної свідомості українців — наріжного каменю, на якому століттями трималося їхнє прагнення до незалежності та державності.

Це і допомагало Україні поставати буквально з попелу після розпаду російської, а згодом радянської імперій. Це чудово розуміє Кремль та його київські асистенти. Бо можна дати олігархам хабара у вигляді дешевого газу, продовжити перебування флоту, але раз і назавжди проблему України це не вирішить і спокій московським царям не забезпечить. Для цього треба знищити українську національну ідентичність, провести в Україні таку саму зачистку, яка відбувається в Росії.

Відзначати дати й події, важливі для національної пам"яті, — День Соборності, Бій під Крутами, перемогу козаків над російськими військами під Конотопом

Ситуація для Москви більш ніж сприятлива. У Києві при владі люди, які або не мають жодних сантиментів до українського, як-от Янукович, або є відвертими україноненависниками, наприклад Табачник чи Семиноженко. Під бурхливі овації Москви розпочався наступ на дві найважливіші складові української ідентичності — мову й національну пам"ять. Мета залишається та сама — тотальна русифікація українців та вкорінення в їхню свідомість фальшивої імперсько-радянської версії історії України та її народу.

Українська національна ідентичність знову стає фортецею в облозі, яку хочуть ущент спалити. Невідомо, скільки протримається теперішнє московсько-донецьке іго. У будь-якому разі обложені мають чітко усвідомити — допомогти собі можуть і повинні насамперед вони самі, не варто сподіватися на політичну опозицію чи Європу. Кожен небайдужий мав би виробити певний алгоритм особистого протистояння цій зачистці національної ідентичності. Мова не йде про вуличні акції чи барикади — ефективним буде навіть пасивний спротив. Є прості, можливо, навіть банальні речі, які за жодних обставин не зможуть заборонити українцям ані Янукович з Медведєвим, ані Табачник із Семиноженком.

Завжди і скрізь розмовляти українською. Велика кількість принципових носіїв мови гарантовано убезпечить країну від тотальної русифікації. Віддавати перевагу україномовній пресі, літературі, музиці. Бойкотувати кінотеатри в разі скасування українського дубляжу, не дивитися нескінченні російськомовні серіали на українському ТБ. Бути готовими до самоосвіти й позашкільної освіти своїх дітей — допустимо, що вдома доведеться розповідати справжню історію, а не підкориговану Табачником. Не забувати і відзначати дати й події, важливі для національної пам"яті. Наприклад, День Соборності, Бій під Крутами, перемогу козаків над російськими військами під Конотопом. Янукович та Росія не визнають Голодомор як геноцид українців, тож запалена свічка у четверту суботу листопада буде і знаком пам"яті за загиблими, і протестом проти адміністрації проросійських колаборантів.

Усе це було б щоденним відстоюванням національної ідентичності та протестом проти влади Януковича–Медведєва. До речі, показовою є цілковита відсутність реакції з боку офіційного Києва на крик розпачу українців Росії. Ще одне свідчення природи теперішньої української влади та її спільних із Москвою намірів.

Зараз ви читаєте новину «Боротися з владою і Кремлем можна розмовляючи українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути