четвер, 08 жовтня 2020 07:31

"Болючою точкою лишається корупція"

6 жовтня у Брюсселі відбувся 22-й двосторонній саміт Україна — Європейський Союз. Українську делегацію очолив глава держави Володимир Зеленський, партнерів — президент Європейської Ради Шарль Мішель.

"Говорили про перегляд Угоди про асоціацію з ЄС. Цей документ шість років тому був проривом у наших економічних відносинах, — пише Володимир Зеленський, 42 роки, у колонці для "Європейської правди". — Євросоюз не має таких угод ні з ким за своїми межами. Нині понад 40% нашої торгівлі припадає на ЄС. Але нам уже потрібно більше. Підприємці хочуть і можуть продавати в країни Євросоюзу більше товарів.

Цінуємо виділення Україні 190 мільйонів євро для допомоги в боротьбі з коронавірусом. Радий, що ЄС планує ділитися вакциною, коли вона буде.

Партнерство з інтеграції українських ринків у ЄС, промисловий "безвіз" також обговорили. Укладення угоди про спільний авіаційний простір може відбутися вже на початку наступного року.

Підписали шість важливих документів. Зокрема, три — щодо співпраці з Європейським інвестиційним банком на 330 мільйонів євро, щоб модернізувати нашу комунальну систему та Укрпошту".

Брюссель дорікнув Києву за недостатню боротьбу з корупцією та впливом олігархів на країну, зволікання з судовою реформою, тиск на керівництво Національного банку. Відзначив ефективні нові програми з підтримки сільського господарства, місцевого мікровиробництва, малих і середніх підприємств за рахунок кредитування, громадянського суспільства, транспорту, інфраструктури, навколишнього середовища й децентралізації. Дав чітко зрозуміти, що про призупинення безвізового режиму не йдеться. Його відновлять після епідемії коронавірусу.

Сторони оголосили про початок створення так званого промислового безвізу. Він дозволить скасувати додаткову сертифікацію промислових товарів для експорту до ЄС.

— Саміт пройшов, як розраховувала українська сторона. Не було неприємних несподіванок, — говорить колишній постійний представник України в ЄС Андрій Веселовський, 69 років.

— Важливі сигнали з боку ЄС отримали щодо протидії російській агресії. Делегації засудили видачу російських паспортів жителям окупованої частини Донбасу. Україна отримала фінансову підтримку, щоб краще підготувати до зими підконтрольні уряду території Донецької й Луганської областей. Невеликі суми. Але в Євросоюзі розуміють складність ситуації та готові допомагати.

Має початися перегляд Угоди про асоціацію. Якби дотримувалися умов погано, не було б шансів на це. Україна справляється в цілому з виконанням зобов'язань.

Процес отримання промислового безвізу дуже складний. Європейські експерти перевірятимуть законодавство, виробництво, правове оформлення. Наприклад, чи дотримуються умов праці на кар'єрах, де добувають руду, з якої потім виплавляють метал для кінцевого продукту. Або чи не використовують наші промисловці електроенергію з електростанцій, чиї викиди перевищують допустимі норми. Це допоможе відкоригувати наше виробництво під європейські норми. Очиститься від усього нелегального, неекологічного, неефективного. Не всі українські виробники будуть цьому раді. Дотримуватися стандартів іноді дорого й важко. У підсумку отримаємо документ, що промислові вироби з України відповідають правилам ЄС.

Нашою болючою точкою лишається корупція. Правоохоронці можуть наловити тисячі хабарників, але доки вони не будуть якісно засуджені, це не можна вважати боротьбою. На цьому акцентували увагу.

Зараз ви читаєте новину «"Болючою точкою лишається корупція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути