середа, 08 вересня 2010 04:04

"Найбільше прослуховують політиків, бізнесменів, журналістів"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Служба безпеки намагається встановити автоматичну систему зняття інформації на канали зв"язку компанії "Інтертелеком", яка надає послуги мобільного зв"язку у стандарті CDMA. Минулого тижня приміщення головного офісу мобільного оператора обшукали через підозру в отриманні контрабанди.

— Автоматичну систему для прослуховування оператори зв"язку зобов"язані закуповувати і встановлювати за статтею 39-4 Закону "Про телекомунікацію". Але річ у тому, як її використовують, — коментує співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, 58 років. — Коли приймали закон, в Україні не було ні Інтернету, ні мобільного зв"язку. Йшлося лише про контроль кореспонденції та стаціонарних телефонів. Поступово, із розвитком засобів зв"язку, з"являється більше засобів для контролю. Це цілком природно для боротьби із злочинністю. Але в законі мають бути чітко виписані підстави для цього і гарантії проти зловживань. Бо якщо спецслужби не обмежувати й не контролювати, вони зловживатимуть.

Закон дозволяє використовувати засоби зв"язку, коли йдеться про скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину, якщо в інший спосіб добути інформацію неможливо. У нас під цю норму можуть завести справу про злочин, за який передбачено покарання більш як п"ять років позбавлення волі. За кордоном перелік правопорушень цілком конкретний: убивство, наркотики, тероризм, шпіонаж тощо. У Британії, наприклад, дозвіл прослуховувати дають на місяць, потім спецслужби мають доповісти суду, що вони виявили.

Коли приймали закон, не було ні Інтернету, ні мобільного зв"язку

Дієвих засобів проти зловживань є два. В Австрії особу повідомляють, що її прослуховували. У США спецслужби подають річний звіт про кількість таких заходів, за якими злочинами і результати.

В Україні таких норм нема. Тому органи можуть прослуховувати кого завгодно. Найбільше — політиків, бізнесменів, журналістів і громадських активістів. Іще застосовують сканування: на певній території пишуть усі розмови, а потім шукають у них щось підозріле. Це порушення закону, бо нема конкретних звинувачуваних.

Дістати дозвіл на прослуховування спецслужбам дуже легко: достатньо завести оперативно-розшукову справу, в якій людина фігуруватиме як підозрюваний чи важливий свідок. У Німеччині чи Франції щороку видають не більше тисячі дозволів, в Україні — 20 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше прослуховують політиків, бізнесменів, журналістів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути