Ексклюзиви
середа, 26 травня 2010 02:44

Біогазова установка окупиться за два роки

 

Біля ферм "Української молочної компанії" в селі Великий Крупіль Згурівського району Київщини встановили біогазову установку. Вона переробляє коров"ячий гній у газ, а той — в електрику. Таку електроенергетику називають "зеленою", бо вона не шкодить довкіллю.

Держава купуватиме цю електроенергію по 1,75 грн за кВт — дорожче ніж у традиційних виробників електрики: АЕС, ТЕС, ГЕС. Таким "зеленим тарифом" заохочують переходити на альтернативні джерела енергії.

Німецька біогазова установка фірми "Зорг Україна" коштує 2 млн євро. Переробляючи на біогаз стоки з-під 6 тис. корів. Дає енергії достатньої для забезпечення електрикою невеликого села.

— У Німеччині набудували 6 тисяч таких станцій на суму 35 мільярдів євро, — каже директор "Зорг Україна" 33-річний Ігор Аксютов. — Там енергетична криза почалася ще 1998-го, коли ціна на газ із 70 марок підскочила до 500 євро. У нас відбувається приблизно те саме. П"ять років тому газ для споживачів коштував 70 доларів, а тепер коливається у межах 300–400. Біогазові станції найчастіше замовляють компанії, які мають 200–300 тонн біосировини на добу. Якщо виробник може продавати енергію за "зеленим тарифом", витрати на станцію окупаються за два роки.

Голова правління альянсу "Нова енергія України" 37-річний Валерій Боровик вважає біогазові установки перспективним напрямом для усіх виробництв харчопрому:

— Зайнятися цим можуть ферми, м"ясомолочні і рибні комбінати, птахофабрики, пивні, спиртові і цукрові заводи.

В Україні 53 підприємства виробляють енергію за "зеленим тарифом". Це — вітряки, біогазові установки, малі гідростанції, сонячні станції.

Зараз ви читаєте новину «Біогазова установка окупиться за два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути