пʼятниця, 06 травня 2011 03:00

Білоруси несуть стільчики в черги по валюту

Чимало мінчан провели травневі свята біля обмінників. Дехто приносив стільчики й із сім'єю терпляче чекав черги, щоб купити долари, євро чи бодай російські рублі або українські гривні. Але охочих збути іноземну валюту було небагато навіть на центральному залізничному вокзалі, де найбільший потік туристів. На чорному ринку долар продавали за 4500–5000 руб. за офіційного курсу 3100 руб.

Труднощі з валютою почалися для білорусів у березні цього року. Економісти говорять про кілька причин. Це й різке підвищення зарплати перед торішніми президентськими виборами, й активне використання друкарського верстата для кредитування економіки. Не в останню чергу — ажіотажний попит на імпортні авто. З 1 липня ставки митних зборів у Білорусі підвищують до рівня російських, що є однією з умов Митного союзу.

Але всі ці чинники стали лише спусковим гачком. Глибинна причина кризи — у моделі білоруської економіки. Держава й далі підтримує велику кількість неефективних виробництв, нібито забезпечуючи зайнятість людей і соціальну стабільність. В умовах щедрого російського кредитування і дешевих енергоносіїв машина Олександра Лукашенка успішно працювала. Але тільки-но фінансова підтримка з Москви скоротилася й "Газпром" почав продавати газ по $244 за 1000 "кубів", вона почала буксувати. Днями віце-прем'єр Анатолій Тозік визнав, що в останні роки Білорусь споживала на 10–13% більше, ніж виробляла.

Брак валюти передусім ударив по торговцях імпортними товарами. Бракує її й білоруським виробникам, які використовують імпортні сировину та комплектування. Частина підприємств припинили роботу, 600 тис. людей мають неповний робочий день. Безробіття серед економічно активного населення становить 12%, заявляють у  Національному статистичному комітеті.  Без офіційної девальвації білоруського рубля кількість тимчасово безробітних зросте до мільйона, вважає Голова Білоруського союзу підприємців Олександр Калінін. Бізнес розглядає можливість міграції до сусідніх областей Росії та України.

Нацбанк Білорусі розраховує гасити пожежу за рахунок російських стабілізаційних кредитів. $3 млрд від сусідів можуть надійти найближчими тижнями.

— Але російський кредит уже мало що вирішує, — стверджує Олександр Калінін. — Збалансувати ринок без девальвації національної грошової одиниці все одно не вдасться.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси несуть стільчики в черги по валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути