четвер, 01 липня 2021 07:01

Білорусь вийшла зі "Східного партнерства"

Білорусь призупинила участь в ініціативі Європейського Союзу "Східне партнерство".

"28 червня у міністерство закордонних справ викликали главу представництва ЄС Дірка Шубеля. Послу Євросоюзу заявили тверду позицію білоруської сторони про неприйнятність застосування санкцій як інструменту тиску на суверенну й незалежну державу", — повідомляє пресслужба МЗС Білорусі на своєму сайті.

Міністерство відкликало свого постійного представника при ЄС для консультацій у Мінськ. Шубелю рекомендували виїхати до Брюсселя.

Білорусь припиняє дію Угоди з Євросоюзом про взаємне повернення нелегальних мігрантів. Забороняє в'їзд до країни представникам європейських структур, які сприяли запровадженню санкцій.

Євросоюз ухвалив додаткові економічні санкції проти режиму Олександра Лукашенка 24 червня. Вони обмежують експорт білоруських продуктів і доступ країни до фінансів із ЄС. Їх запровадили у відповідь на порушення прав людини, жорстоке придушення громадянського суспільства. Також на примусову посадку літака "Раянейр" у Мінську 23 травня і затримання журналіста Романа Протасевича та його подруги Софії Сапеги.

"Східне партнерство" Євросоюз заснував 2009 року для зміцнення стосунків зі східними сусідами. Окрім Білорусі, до нього входять Азербайджан, Вір­менія, Грузія, Молдова й Україна. Передбачає спрощення візового режиму, поглиблених зон вільної торгівлі, співпрацю у сфері енергетичної безпеки, зміцнення інституційної здатності країн-партнерів.

— "Східне партнерство", як і будь-які інші ініціативи Європейського Союзу, Лукашенку не потрібні. Він зробив ставку на Росію. Намагається утриматися при владі, показати свою важливість для Володимира Путіна. Не хоче більше гратися в авторитарного лідера, який готовий іти на поступки, щоб отримати доступ до західних кредитів чи ринків, — говорить експерт із міжнародних відносин Олександр Хара, 44 роки.

— Що більше санкцій запроваджує Євросоюз проти Білорусі, то більше грошей на підтримку режиму Лукашенка вкладає Росія. Це грає на руку Україні. Російський бюджет і кишені друзів Путіна порожніють. У Кремля стає менше ресурсів для агресії, пропаганди й підкупу європейських політиків.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь вийшла зі "Східного партнерства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути