Ексклюзиви
пʼятниця, 22 жовтня 2010 03:23

"Батьківщина" стала головною мішенню влади

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Замість наступу на корупцію правляча в Україні партія переслідує тих, хто входив до команди екс-прем'єра Юлії Тимошенко. У 1996–2002 роках подібну тактику проти бізнесменів, які підтримували опозицію, застосовували податківці на чолі з теперішнім прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Коли генпрокурор Олександр Медведько каже про посилення боротьби з корупцією, він чомусь не звертає уваги на аномальну ситуацію, за якої звинувачення висувають лише колишнім підлеглим Юлії Тимошенко. Результати нещодавнього аудиту її Кабміну висміяли і в Україні, і за кордоном. Невже тільки один із 14 урядів був "корумпoваний"? Чому ж тоді Юхим Звягільський, який урядував 1994-го, а зараз є депутатом Партії регіонів, утік до Ізраїлю після обрання Кучми?

Українців не переконати в тому, що "корумповані" лише політики з "Батьківщини". Бо як владі пояснити мільярди гривень, незаконно привласнених олігархами впродовж останніх 20 років, крадіжки "Криворіжсталі" Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим? Очевидно, чому уряд Азарова не переслідує їх — ці союзники команди Януковича фінансували його виборчу кампанію.

Олександра Турчинова переслідують, аби підірвати економічну основу "Батьківщини", оскільки він відповідає за фінансові відносини зі спонсорами. На заарештованих колишнього голову Державної митної служби Анатолія Макаренка та першого заступника голови правління "Нафтогазу" Ігоря Діденка тиснуть, аби вони свідчили проти Турчинова. Під арештом і колишній виконувач обов'язків міністра оборони Валерій Іващенко. А екс-міністра економіки Богдана Данилишина затримали в Чехії.

Іронія в тому, що Турчинова викликали до Служби безпеки за звинуваченнями у розкраданні державного майна за схемою, яку запровадив уряд Януковича. Схему корупції "Нафтогазу України" й Держкомітету з державного матеріального резерву схвалила урядова постанова від 27 липня 2007 року "Про внесення змін до номенклатури". Вона дозволяла продавати газ підприємствам, близьким до тодішнього прем'єр-міністра, за заниженими цінами. Тодішнього заступника голови Держкомрезерву Миколу Сіньковського також призначив Янукович. Тому сумління у Турчинова чисте. Проте він сумнівається, що тих, хто стояв за урядовою постановою, коли-небудь притягнуть до відповідальності.


У Київській, Львівській, Івано-Франківській, Харківській та Луганській областях президентська команда через силові структури втручається у внутрішні справи партії "Батьківщина".

По-перше, Міністерство юстиції відмовляється реєструвати нових голів обласних осередків і працює з тими, кого "Батьківщина" усунула як корумпованих.

По-друге, Печерський райсуд Києва блокує проведення місцевих партійних конференцій, що є прямим порушенням Конституції.

По-третє, міліція незаконно виготовляє копії печаток місцевих осередків партії, а Мін'юст видає усунутим головам фальшиві свідоцтва про реєстрацію.

По-четверте, Адміністрація президента складає списки кандидатів від партії "Батьківщина", яких затверджують усунуті голови місцевих осередків.

Зазнав удару і кримський осередок партії. Служба безпеки без рішення суду діяла проти яхтового клубу "Золотий символ", який належить Андрієві Сенченку, голові осередку партії "Батьківщина" і найбільшої незалежної телекомпанії півострова. Мета атаки — перешкодити партії на місцевих виборах.

Стратегія сіяння хаосу всередині партії "Батьківщина" і механізм вибіркового правосуддя не узгоджуються із заявами президента Януковича про політичну стабільність у країні і про відданість українській демократії.

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" стала головною мішенню влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути