Ексклюзиви
понеділок, 27 квітня 2009 18:36

"Бари й ресторани повинні платити виконавцям за використання їхньої музики"

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Олексій Гуменчук: ”За Радянського Союзу кожен ресторан платив, і це контролювали відповідні органи”
Олексій Гуменчук: ”За Радянського Союзу кожен ресторан платив, і це контролювали відповідні органи”

За словами директора Української ліги музичних прав Олексія Гуменчука, 38 років, з українських виконавців найпопулярніші в закладах громадського харчування Ані Лорак, "Океан Ельзи", Ірина Білик, Гайтана і Лама.

Чим займається Українська ліга музичних прав?

— Вона уповноважена збирати винагороду, так звані роялті, з будь-якого підприємства у сфері побутового обслуговування, розваг, громадського харчування, транспорту, яке в комерційній діяльності використовує фонограми музичних творів. Відповідно до міжнародного й українського законодавства, за це підприємства мають платити. Так само, як ми платимо за воду, газ чи електроенергію. Підприємці повинні подавати звіти щодо використання музики в їхньому закладі. На основі цих документів і відбувається розподіл роялті між виконавцями або їхніми представниками. Сьогодні перед Лігою звітують уже понад півтори тисячі закладів громадського харчування.

І яка це частина від усіх закладів?

— Приблизно сім відсотків.

Як ви можете довести, що решта ресторанів чи барів незаконно використовують музику того чи іншого виконавця?

— Якщо не надсилають передбачених законодавством і договором із Лігою звітів — отже, незаконно. Навіть коли бари та ресторани не крутять музики, все одно повинні звітувати. Зрозуміло, тоді вони нічого не платять.

Хто з виконавців є лідером для тих півтори тисячі закладів?

— Якщо говорити про українських артистів, то це Ані Лорак, "Океан Ельзи", Ірина Білик, Гайтана та Лама.

Які суми надходять від ресторанів?

— 2008 року ми зібрали близько трьох мільйонів гривень. Звісно, великого бажання платити у підприємців немає. Вони не погоджуються з тим, що музика — це теж продукт, який має власника. Хоча за Радянського Союзу кожен ресторан платив, і це контролювали відповідні органи. Проте справи сьогодні все ж ідуть краще. Свідомі підприємці закладають у договори нарівні з орендою приміщення й водопостачанням оплату за музику, що лунатиме в закладі. Тому що розуміють — ця музика їм потрібна.

Як бути з тими власниками ресторанів та барів, що відмовляються платити музичний збір?

— Останні п"ять років Ліга працювала практично без підтримки держави. 2008-го артисти об"єдналися й надіслали відкритого листа прем"єр-міністрові України. Як один із наслідків — підписано меморандум про співпрацю з Міністерством внутрішніх справ. Тепер ми разом намагаємося покласти край піратству в публічній сфері. Але у різних регіонах ситуація складається по-різному: десь дотриманням законодавства щодо захисту прав артистів опікується прокуратура, а десь навіть Служба безпеки України перейнялася тим, що музика не повинна лунати безкоштовно. До речі, можна не платити — для цього досить вимкнути музику. Наприклад, так вчинило керівництво однієї мережі супермаркетів. Протрималися три місяці. Як виявилося, в залі стало дискомфортно: постійне гудіння, стукіт візків. Як наслідок упав продаж. Це змусило власників сісти з нами за стіл переговорів і дійти певних домовленостей.

А взагалі дії підприємства, що не платить за музику і в якого відсоток доходу становить 6 тисяч гривень і більше, мають усі ознаки кримінального злочину.

Ви збираєте гроші лише за пісні українських музикантів?

— Ні, ми захищаємо інтереси всіх виконавців, які передали нам свої права. Наприклад, гонорари російських співаків передаємо Рівноправному фонографічному альянсу, з яким у нас є письмова домовленість про співпрацю. Вони, своєю чергою, допомагають українським артистам отримати винагороду за музику, що лунає в публічних закладах Росії. Так само щодо виконавців з інших країн — у всіх є представники, які управляють їхніми правами. Їм і перераховуємо роялті у разі, коли артист не має змоги отримувати винагороду безпосередньо.

Як нараховують гонорар виконавцеві?

— Сума залежить від того, як часто його пісні крутять у громадських місцях. Ця цифра є у звітах, які отримує Ліга. Ставка винагороди становить відсоток від доходу закладу, де вона лунає. Наприклад, ви випили в ресторані чашку кави і заплатили 10 гривень. Відповідно, ресторан має сплатити в Українську лігу музичних прав 10 копійок.

А які справи з цим в інших країнах?

— Скажімо, Франція збирає від музики мільярд євро на рік. А Голландія з населенням у 12 мільйонів людей — близько 60 мільйонів євро.

Зараз ви читаєте новину «"Бари й ресторани повинні платити виконавцям за використання їхньої музики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути