пʼятниця, 08 червня 2012 09:52

Мовний закон ударить по Януковичу 2015 року

Автор: фото з сайта www.politorg.net
  Сергій Таран: ”Я навіть не уявляю, що влада могла запропонувати опозиції, щоб та не протистояла ухваленню цього закону”
Сергій Таран: ”Я навіть не уявляю, що влада могла запропонувати опозиції, щоб та не протистояла ухваленню цього закону”

Остаточне прийняття закону "Про засади мовної політики" не дасть вигоди ані опозиції, ані Вікторові Януковичу, вважає політолог Сергій Таран, 42 роки.

— Перед парламентськими виборами Партія регіонів намагається змінити політичний дискурс у країні, — пояснює Сергій Таран. — Щоб люди не обговорювали економічні провали влади, а сперечалися про мовне питання. Нас хочуть поділити на тих, хто за українську й хто за російську. Тому влада спробує протягти цей закон через друге читання якомога швидше.

Хто виграв і хто програв у цій комбінації?

— Опозиція вже програла. Ухвалення закону в першому читанні засвідчило повну її безпорадність. Опозиціонери не змогли навіть заблокувати голосування. Комітет опору диктатурі не раз заявляв, що питання мови для нього принципове і на компроміси він не піде. Я навіть не уявляю, що влада могла запропонувати опозиції, щоб та заспокоїлася і не протистояла ухваленню цього закону.

Який масштаб перемоги влади?

— Довготермінової вигоди "регіонали" не матимуть. На президентських  виборах 2015 року точно буде другий тур. І переможе кандидат, який позиціонуватиме себе як центрист. У такій ситуації мовний закон сильно б'є саме по Януковичу. Він заганяє його в досить вузький, однозначний політичний спектр. З такою позицією дуже важко перемогти.

Які наслідки ухвалення мовного закону для суспільства?

— Вони погані і для україномовних, і для російськомовних, бо ділять країну за мовною ознакою. Голосуватимуть за того, хто розмовляє тією самою мовою, а не за того, хто пропонує кращу, ефективнішу програму.

Чому президент відмовчується в оцінках мовних воєн у парламенті?

— Янукович залишається з Партією регіонів, це його політична сила. Він тримає руку на пульсі. Але не втручається, бо не знає, чим це закінчиться.

Як опозиції відіграти поразку?

— Опозиція розраховує мобілізувати на протести громадян. Я в це мало вірю. Тому блокуватимуть трибуну в сесійній залі. Дуже ймовірно, вимагатимуть, щоб депутати голосували персонально, а не картками. Підняттям руки, наприклад. Багато депутатів від влади або не ходять до парламенту, або за них голосує хтось інший. Тож індивідуальне голосування виглядає як найефективніший спосіб для опозиції змінити результат на свою користь.

Зараз ви читаєте новину «Мовний закон ударить по Януковичу 2015 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути