Ексклюзиви
пʼятниця, 01 квітня 2011 01:30

Азаров просив Бакая знищити папери на 100 мільйонів
7

Леонід Кучма — з липня 1994-го по січень 2005-го президент України. Нині — пенсіонер
Володимир Литвин — у 1999– 2002-х  голова Адміністрації президента. Нині — голова Верховної Ради
Віктор Янукович — у 1999– 2002-х голова Донецької облдержадміністрації. Нині — президент України
Володимир Щербань —  у 1999– 2002-х голова Сумської облдержадміністрації. 2007-го Генпрокуратура закрила чотири справи проти нього
Михайло Потебенько — у 1998–2002-х — генеральний прокурор. Нині пенсіонер

28 листопада 2000 року лідер соціалістів Олександр Мороз оприлюднив 11 фрагментів записів, які колишній майор Управління державної охорони Микола Мельниченко зробив у кабінеті на той час президента Леоніда Кучми. Цю подію назвала "касетним скандалом".

"Плівки Мельниченка" долучили до кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми як речовий доказ. На кількох фрагментах записів йдеться про усунення журналіста Георгія Ґонґадзе. Він зник 16 вересня 2000-го. На одному з них записана розмова Володимира Литвина, Леоніда Кучми й невідомого:

К.: (через переговорний пристрій): І ти мені давай це саме, по "Українській правді". Та будем вирішувати, шо з ним робити. Він просто абарзєл же ж.

Л.: Справу ... дєлаєм прямо в копії.

К.: Ні, мені справа не потрібна... (До невідомого): "Українська правда", ну це просто вже, бля, оборзєлі. Подонок, бля. Грузін, грузін. (...) Просто, бля ... есть какая-то, сука, бля ... Департіровать його, бл...дь, у Грузію і викінуть там нах...й.

Н.: Отвезти его в Грузию и кинуть там.

К.: Чеченцев надо, чтоб украли его и выкинули.

В іншому фрагменті Леонід Кучма обговорює із Юрієм Кравченком, що зробити з журналістом:

К.: А головне треба його, я кажу, на зразок, так Володя каже, треба, шоб чеченці його вкрали і вивезли його в Чечню нах...й і викуп попросили. (...) Значить, вивезти його, роздягнуть, бля, без штанів оставить, хай сидить. Я б зробив просто, бля...

Кр.: Сьогодні мені доповідали. Ми там дєлаєм трошки, трошки треба вивчити, ми зробимо. В мене зараз команда боєвая, орли такіє, що делают все, что хочеш.

Юрій Кравченко — у 1995–2001 роках міністр внутрішніх справ. Помер 4 березня 2005 року від вогнепального поранення.

Записи Миколи Мельниченка передають атмосферу розмов і тем у кабінеті першої особи держави. Ось як Микола Азаров розповідає президенту про діяльність Ігоря Бакая, голови правління НАК "Нафтогаз" у 1998–2000-х:

А.: "Сказал ему дословно следующее: "Значит, Игорек, ты минимум, ну так, миллионов 100 положил в карман, минимум. Я понимаю, конечно, что я, разумеется, тебя подставлять не буду. Я тебе даю две недели, ну, максимум, месяц. Уничтожь, так сказать, все эти бумаги, которые свидетельствуют прямо или косвенно о всех твоих этих... Ты делал все тупо и глупо".

К.: Значит, Николай Янович, я ему сказал: "Слушай, дорогой, мы все твою жопу прикрывать не будем".

Ігор Бакай нині живе з родиною в Москві, займається бізнесом, є акціонером декількох російських компаній.

Два фрагменти розмов у кабінеті Кучми стосуються справи донецького адвоката Сергія Салова. В одній із них президент розмовляє з генеральним прокурором Михайлом Потебеньком:

П.: У листопаді арештували, в листопаді і в суд відправили. Листопад! До березня волокітив суд, а в березні відправив на експертизу... Тут не поширення неправдивих відомостей, а тут єсть оскорблєніє, образа.

К.: Я ім, бл...дь, матку вирву.

До теми Салова президент повертається у розмові з Віктором Януковичем, який наприкінці 1990-х очолював Донецьку облдержадміністрацію:

К.: У тебе є така справа по Салову? Адвокат.

Я.: Есть. Он нашебуршил там.

К.: Це ж подонки твої судді. Я повинен їхати до них і давати свідчення! Тому візьми цього суддю, бл...дь, за яйця подвесь, хай повесить одну ніч.

Я.: Зрозумів. Ми розберемось.

Сергій Салов 2006-го виграв справу в Європейському суді з прав людини "за порушення права на справедливий судовий розгляд". Державу зобов'язали сплатити йому понад 10 000 євро відшкодування. Нині займається адвокатською діяльністю.

В іншому фрагменті "плівок Мельниченка" дізнаємося, як за Кучми працювали суди. Юрій Кравченко доповідає президенту про справу щодо черкаського мера Сергія Олійника:

Кр.: Ну, формально кримінальну справу ми порушили. Можна його долбати. Він весь час падає в обморок, там його откачують.

К.: Там же Бойко, бл...дь, падлюка (Віталій Бойко — голова Верховного суду. — "ГПУ"). Я ж передав справу в іншу область, так Верховний суд... Бойко взяв і відмінив.

Кр.: Його треба виганяти. Він, ну ви ж знаєте, під ким судова система. Вони всі вирішують проблеми. Кожну справу ми супроводжуєм до розгляду в суді, і якщо суддю не беремо в кліщі хорошо або не лякаємо, то вона ламається.

Про деякі особливості приватизаційних процесів у державі дізнаємося з наступного фрагмента, в якому голова Сумської облдержадміністрації Володимир Щербань пропонує президентові взяти участь у приватизації підприємства "Хімпром":

Щ.: Я  все рівно вам вдячний повинен бути за роботу і так далі. Я хотів би, щоб хтось приймав би в цьому участь із ваших — у цьому проекті. Я готов 25 процентів отдать, і одну акцію золоту ми отдамо, кому там скажете. І по кожному підприємству, яке інтересне, я все принесу і отдам, кому скажете. Хай дітям і онукам, це все рівно життя, Леонід Данилович.

К.: Працюй.

На плівках зафіксований також фрагмент телефонної розмови Леоніда Кучми з тодішнім головою Служби безпеки Леонідом Деркачем:

К.: Слухай, мені щас показали газети, бл...дь, ці всі, бл...дь, які випускають. Ну, Гриша Омельченко в Крємєнчугє продовжує випускати газету. (...) Еб твою мать, ты пригласи Юлю, и спроси: "Дорогая, что ж ты сучка, бля, делаешь? Ты хочешь, чтоб мы тебя, бля, совсем, бля, что ли". И скажи: "Чего ты финансируешь Омельченка, чего ты делаешь то-то". Ты не знаешь методы вашей работы что ли, как ето делается во всем мире. Так если они тебя ни х...я не боятся. Еб твою мать, ну чего ж ты. Чего тебе бояться? Службу ж то нашу они не боятся... Я ж тебя назначил. Поэтому, давай.

Зараз ви читаєте новину «Азаров просив Бакая знищити папери на 100 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути