вівторок, 08 травня 2018 07:05

Автокефалія звільнить від церковного диктату Москви

Підтримуємо звернення президента України й постанову Верховної Ради з проханням до Вселенського патріарха Варфоломія надати томос про автокефалію Православної церкви в Україні.

Адже історична пам'ять українського народу свідчить, що:

— Константинопольська церква є для Руси-України Матір'ю-Церквою;

— акт про підпорядкування Київської митрополії Москві 1686 року є незаконною дією; Константинопольський патріархат не визнає Україну канонічною територією Російської православної церкви;

— Україна, позбавлена власної Церкви, вже 100 років тому підносила вустами своїх ієрархів на Соборі питання автокефалії УПЦ. Відповідний закон Директорії УНР про автокефалію був прийнятий 1919 року;

— Вселенськими соборами встановлено правило, згідно з яким церковно-адміністративний розподіл має збігатися з державними кордонами і, відповідно, подальше унезалежнення народів, які сповідували православ'я, вело до усамостійнення їх Церков.

Ці історичні, юридичні та канонічні факти не залишають сумніву, що Православна церква в Україні, як свого часу Православні церкви в Албанії, Болгарії, Греції, Грузії, Польщі, Румунії й Сербії, має невід'ємне право на автокефалію — як і належить Православній церкві незалежної європейської країни.

Але є ще одна — болюча й нагальна — причина пришвидшити процес звільнення українського православ'я з-під церковного диктату Москви. Причина ця — війна Росії проти України, анексія Криму та безперервні дії російсько-терористичних збройних формувань на Донбасі.

Під впливом імперсько-шовіністичної ідеології деградують не тільки російська держава й російське суспільство: деградує й Російська православна церква, перетворюючись на служницю ураженої імперськими комплексами держави, на партнера її спецслужб.

Склалася парадоксальна ситуація: на території України діє церковна структура, фактично підпорядкована РПЦ, а дві Українські православні церкви (УПЦ Київського патріархату й Автокефальна православна) вважаються "неканонічними", такими, які нібито не мають права бути самостійними, обирати канонічного патріарха і на рівних спілкуватися із сестринськими Церквами незалежних країн.

Вважаємо цю ситуацію неприйнятною і сподіваємося на якнайскоріше надання Православній церкві в Україні автокефалії.

Розглядаємо це питання не лише як суто церковне, а й як чинник духовної безпеки та національно-державної перспективи України. Віримо, що нормалізація канонічного статусу й церковного життя тих православних вірян, які прагнуть відродити давні, органічні для київської Церкви форми благочестя, позитивно вплине на духовний клімат в Україні.

Настав час не тільки мріяти, а й діяти.

Історія і правда — на нашому боці.

Учасники Ініціативної групи "Першого грудня": В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків

Зараз ви читаєте новину «Автокефалія звільнить від церковного диктату Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути