Ексклюзиви
четвер, 17 серпня 2006 20:20

"Януковича вже не можна назвати маріонеткою Кремля"

  Олександр Сушко: ”Поведінкою українських урядовців керуватимуть комерційні інтереси”
Олександр Сушко: ”Поведінкою українських урядовців керуватимуть комерційні інтереси”

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко, 32 роки, пророкує хаотичну дипломатію уряду Януковича і каже, що "регіонали" намагатимуться зменшити вплив "нашоукраїнців".


Не дивно, що свій перший візит за кордон прем"єр здійснив без міністра закордонних справ Бориса Тарасюка?

— МЗС хочуть максимально відсторонити від російського напряму. Адже Борис Тарасюк — людина з іншої політичної сили. Він давно дратує Росію. Тому Тарасюка спробують взагалі усунути від українсько-російських відносин. Ними займатиметься хто завгодно: урядовці з Міністерства економіки, Мінпаливенерго, Мінтрансу.

Віктора Януковича досі можна вважати проросійським?

— Сьогодні його вже не можна назвати маріонеткою Кремля. Проте існують дві серйозні причини, які змушують Януковича все ж таки дивитися в бік Росії.

Насамперед власні виборці. Новий прем"єр не планує завершувати політичну кар"єру, тому йому потрібна надійна підтримка свого проросійського електорату. Отож Янукович змушений дотримуватися передвиборних гасел.

Окрім цього, на Заході його сприйматимуть як людину, причетну до масових фальсифікацій на президентських виборах 2004 року. І він змушений буде компенсувати це поглибленням відносин із Росією.

Якою ж буде українська політика щодо Росії?

— Буде незрозумілою. Поведінкою українських урядовців керуватимуть комерційні інтереси. Янукович зараз не проросійський — він продонецький. На російському напрямі знову почнуться ігри й жонглювання термінами та деклараціями. Міністр спростовуватиме заяви прем"єра, прем"єр — міністра, президент — прем"єра.

Зовнішню політику здійснюють у нас президент і міністр закордонних справ. Але уряд може заблокувати будь-який її  напрям. Основною ж рисою зовнішньої політики Кабміну Януковича буде хаотичність.

Очевидно, другий закордонний візит Віктор Янукович здійснить-таки на Захід?

— Борис Тарасюк уже запропонував прем"єрові відвідати  Брюссель чи Вашингтон. Є також варіант поїхати до Польщі. Формально на Заході Віктора Януковича прийматимуть як законно обраного главу українського уряду. Та ніяких розшаркувань та овацій, як із Ющенком, не буде. Контакти Януковича із Заходом завжди будуть стриманими.

Загалом же, на нас знову чекає "багатовекторність по-українськи". Це коли спочатку їдемо до однієї столиці й обіцяємо там одне, а потім їдемо до другої й обіцяємо інше. Потім ці обіцянки виявляються несумісними. У результаті не виконуємо ані першої, ані другої. І скрізь втрачаємо довіру.

Чи може уряд навмисно затягувати вступ до Світової організації торгівлі?

— Безумовно. Якщо кажуть про вступ України до СОТ у 2007 році, то це означає свідоме гальмування процесу. Бо сьогодні жодних перешкод для приєднання до організації немає. Уже підписано понад 40 двосторонніх протоколів із країнами — членами СОТ, де чітко зафіксовані умови вступу України. Але в нас зараз формується нова політична система з двома протилежними центрами впливу.

Якими?

— Прем"єрським і президентським. За часів Леоніда Кучми урядовці теж сперечалися з багатьох питань. Однак Кучма був керівником усієї виконавчої влади й завжди останнє слово було за ним. Тому всілякі протиріччя згладжувалися.

Ющенко такого інструмента не має. Янукович та його команда відчувають можливість проводити самостійну, без узгодження з президентом, політику. І ці два центри впливу постійно змагатимуться за першість. Президент зможе впливати через РНБО, через право вето. Парламентська коаліція може ухвалювати закони та звільняти міністрів. У тому числі й міністра закордонних справ. Зовнішня політика стає заручницею цього всього.

Як уживатимуться в новому уряді такі протилежності, як Борис Тарасюк і Микола Азаров?

— Проблема Тарасюка й Азарова — частина значно ширшої проблеми. Позиція проєвропейських політиків у новому уряді — обмежити участь в Єдиному економічному просторі з Росією, Білоруссю й Казахстаном зоною вільної торгівлі. А для "регіоналів" вона — лише перший етап. Звучать натяки на митний союз, який унеможливить європейську інтеграцію.

В уряді зажди будуть дискусії щодо ЄЕП. Але перемагатиме в них Партія регіонів, бо їх більше. Першою ластівкою є ліквідація урядового комітету з європейської та євроатлантичної інтеграції та передача його повноважень іншому комітетові, який очолює сам Віктор Янукович. "Регіонали" хочуть максимально зменшити вплив "нашоукраїнців" в уряді.

Зараз ви читаєте новину «"Януковича вже не можна назвати маріонеткою Кремля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути