вівторок, 23 листопада 2010 04:00

Янукович уже об'єднує Україну

Здавалося б, нереально вже знайти щось спільне для Сходу й Заходу України, що могло б посприяти їх порозумінню та єднанню. Але завдяки Януковичу та партнерам останнім часом ситуація швидко покращується.

Прикладом стали багатотисячні протести проти Податкового кодексу — на вулицях разом стояли підприємці Донбасу і Галичини, Волині й Слобожанщини. З одного боку, влада збирається поховати бізнес мільйонів "спрощенців", більшість яких і так не розкошує. З іншого — навіть і не збирається запропонувати якусь альтернативу, надати реальні можливості для "неспрощеного" підприємництва. Людей прирікають на скруту. При цьому так звана "еліта" купається в розкоші, не шкодуючи на це бюджетних коштів.

Податковий кодекс є лише частиною великої проблеми — кричущої соціальної несправедливості, яка дедалі посилюється. Саме це здатне об'єднати українців у протистоянні режиму. Колись на початку Великої французької революції королеві Марії-Антуанетті доповіли, що люди бунтують, бо не мають хліба. "То нехай куплять собі тістечка", — порадила монархиня. Приблизно такий самий рівень розуміння насущних проблем суспільства і в теперішнього українського "царя". "Коли я дивлюся на виступи представників різного бізнесу... вони вимагають залишити дірки в законодавстві, щоб не платити податки", — отак "глибоко" оцінює Янукович протести проти Податкового кодексу.

Жодної реакції на те, що Андрій Клюєв направив кількасот мільйонів бюджетних гривень на підтримку власного бізнесу

Українці сьогодні на передостанньому місці в Європі за купівельною спроможністю. Проте це не заважає президенту придбати для власних потреб вертоліт за 135 млн грн із бюджету. Він утричі дорожчий, ніж мають керівники США, Росії, Німеччини. Тепер він на роботу літатиме. І це після того, як уже витратили 50 млн грн на дорогу, якою лідер донецьких їздить із сумнівно приватизованої резиденції "Межигір'я".

Януковича обурюють мітинги підприємців — але жодної реакції на повідомлення про те, що перший віце-прем'єр Андрій Клюєв направив кількасот мільйонів бюджетних гривень на підтримку власного бізнесу. Це для них нормально. Для цього, в їхньому розумінні, люди й повинні платити податки, і тому новий Податковий кодекс націлений на викачування з кишень пересічних громадян додаткових ресурсів і посилення можливостей у цьому податкових органів.

Французька королева Марія-Антуанетта скінчила життя на гільйотині. Російську царську родину розстріляли, так само як румунського диктатора Ніколає Чаушеску. Першопричини скрізь були однакові: з одного боку, нужденне суспільство, з іншого — влада, яка не переймається проблемами людей і жирує за їхній кошт. Навряд чи Януковичу з компанією загрожує такий фатальний фінал. Але якщо вони продовжуватимуть у цьому дусі, то в будь-якому разі кінець цього ненажерливого владного угруповання буде невеселий.

Зараз ви читаєте новину «Янукович уже об'єднує Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути