вівторок, 10 вересня 2013 05:15

"Янукович очікує нового наступу Кремля"

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Вадим Карасьов: ”Главі держави треба контролювати проросійськи налаштованих бійців”
Вадим Карасьов: ”Главі держави треба контролювати проросійськи налаштованих бійців”

Президент Віктор Янукович провів зустріч з активом Партії регіонів. Обговорювали позицію щодо євроінтеграційних  законопроектів. Дехто з "регіоналів" виступили проти євроінтеграції та заявили про симпатії до Митного союзу. Під час голосування нардепи В'ячеслав Богуслаєв, Юрій Іванющенко та Юрій Поляченко не підтримали жоден із законопроектів. Іще 13 осіб голосували за окремі з них.

— Неодностайне голосування вигідне Партії регіонів, — вважає політолог 57-річний Вадим Карасьов. — Вони ніби й за європейський вектор, і водночас не налаштовують проти себе проросійський електорат. Для ухвалення законів це некритично. Воно й так здійснюється за рахунок голосів опозиції.

Питання євроінтеграції може розколоти "Регіони"?

— На цьому етапі не буде жодних депутатських груп на кшталт "За Митний союз" чи "Проти Європейського Союзу". Це наводило б на думку, що в Партії регіонів криза, що у владній команді немає спільної думки, що вона на межі розколу. Це може ослабити владу. Сьогодні Януковичу важливо створити враження, ніби його команда сильна й монолітна. Він очікує нового наступу Кремля, який в Україні робитиме все, аби зірвати Вільнюський саміт.

Якщо так, навіщо проводити зустрічі з партією?

— По-перше, аби показати демократичність, допустимість вільнодумства. По-друге — утримати проросійських виборців в орбіті "регіоналів", щоб їх не перевербували конкуренти.

Хто може переманити електорат "Регіонів"?

— Комуністи та інші проросійські рухи, як-от "Український вибір" Віктора Медведчука. Ідеться насамперед про виборців зросійщеного півдня та сходу країни (згідно з останніми  дослідженнями Центру Разумкова, вступ до Митного союзу підтримують на Півдні 39,5% громадян, на Сході — 50%. — "ГПУ").

"Регіонали" кажуть, президент провів "чоловічу розмову" з депутатами-бунтівниками. Як це розуміти?

— Це традиційна циркова постановка для виборця. Янукович зустрічався з нардепами, аби роз'яснити, чому влада вимушена робити ставку на асоціацію з Євросоюзом. Також зробити "замір" настроїв фракції. Главі держави треба контролювати проросійськи налаштованих бійців. Його логіка така: хай паскудять, але під наглядом.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович очікує нового наступу Кремля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути