середа, 12 грудня 2012 00:45

"Янукович має підійти до президентських виборів один, у чарівній самотності "Межигір'я"

Автор: фото з сайта www.tymoshenko-vona.com
  Заступнику генпрокурора України Ренатові Кузьміну анулювали візу США. Експерти вважають, що це зробили з політичних мотивів
Заступнику генпрокурора України Ренатові Кузьміну анулювали візу США. Експерти вважають, що це зробили з політичних мотивів

Заступнику генпрокурора Ренату Кузьміну анулювали п'ятирічну візу до США. Український чиновник написав лист американському президенту Бараку Обамі. Звинуватив департамент юстиції США в розробці плану протидії та знищення справи про вбивство українського підприємця та політика Євгена Щербаня. Також Кузьмін заявив, що його збиралися арештувати у Штатах. Американський посол в Україні Джон Теффт спростував це й зазначив, що Ренат Кузьмін має право попросити нову візу.

— Скасування візи чиновнику такого рівня — рідкісний випадок для відносин України та США, — зауважує політолог Сергій Таран, 42 роки. — Якщо врахувати, що американський посол коментує якусь окрему візу — це вже особливий виняток. Тим більше, із побутових причин її не скасовують, а просто не дають. Тут ідеться про політичні мотиви. Це — натяк. Ренат Кузьмін — флагман репресивної машини нинішньої влади. Тому не випадково перші санкції, хай і такі мізерні, впали на його голову. Американська еліта до цього часу робила купу сигналів, заяв, прохань до української верхівки. Суть їх була одна — зупинити вибіркове правосуддя, встановити верховенство права, випустити політв'язнів, провести чесні вибори. Нічого цього наша влада не зробила.

Як пояснити лист Кузьміна до Барака Обами?

— Це неадекватна реакція. Лист Кузьміна розрахований на наших громадян, а не на Обаму. Президент США й не помітить його. Уявіть, що заступник прокурора Зімбабве пише Януковичу. Кому воно цікаве? Це суперечить будь-яким дипломатичним і бюрократичним нормам. Так і у випадку з Кузьміним.

Світова політика — жорстка реальність із такими ж правилами. А наші діячі сприймають її за клоунаду політичного ток-шоу, де можна говорити все, що бажаєш.

Кого з українських чиновників можуть зачепити санкції Заходу?

— Людей, які були інструментом переслідування опозиції в Україні, — представників Генпрокуратури, Адміністрації президента, окремих суддів.

Може це було одиничне попередження, яке більше нічого не означає?

— Навряд. США здебільшого стартують першими, а далі подібні санкції вводять інші країни, зокрема Євросоюзу. Це сигнал для олігархів та їхніх ставлеників у владі — або йдете в цивілізований світ із правом на приватну власність для кожної людини, або підтримуйте режим Януковича.

Такий сигнал дієвий?

— Ознакою дієвості буде те, як олігархи дистанціюватимуться від Януковича та його політсили. Найвище політичне керівництво та олігархи натяк прекрасно зрозуміють. Тому  думатимуть, кого підтримувати 2015 року. Зрештою Віктор Федорович має підійти до президентських виборів один, у чарівній самотності "Межигір'я".

Чому для Білорусі є конкретні списки людей, яким заборонений в'їзд до США, а для України немає?

— До України ставляться набагато толерантніше, дивляться на всі наші витівки крізь пальці, бо ми задекларували бажання долучитися до Євросоюзу. Якби Захід вів себе неделікатно, почали б тут називати все своїми іменами, то наша еліта могла б розвернутися в бік Євразійського та Митного союзів. А цього ніхто не хоче.

Які персональні санкції можливі?

— Персональні санкції — це не просто в'їзд чи виїзд, хоча і це важливо, бо олігархи мають житло в Лондоні, вчать своїх дітей в європейських університетах. Основна санкція — доступ до рахунків і можливість управляти їхніми заводами в Західній Європі. Ще не варто забувати про міжнародні антикорупційні розслідування. Усе швидко може вилізти на поверхню, якщо в олігарха рильце в пушку. Та й сам факт початку антикорупційного розслідування значно знижує ціну всіх активів. Хто захоче купувати завод, якщо невідомо, в який спосіб його отримали нинішні власники? Це сильно битиме по кишенях олігархів.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович має підійти до президентських виборів один, у чарівній самотності "Межигір'я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути