Ексклюзиви
понеділок, 15 лютого 2010 18:18

Янукович ініціюватиме перегляд газових угод

Як новий президент будуватиме відносини з Росією, розповідають Віктор Небоженко, директор соціологічної служби "Український барометр", і Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології.

— Росія вимагатиме від Віктора Януковича трьох речей: передати під контроль Москви газотранспортну систему, забезпечити участь російського капіталу в усіх приватизаційних проектах і визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії й розірвати відносини із Грузією, — вважає Віктор Небоженко, 56 років. — У Януковича є можливості виконати ці вимоги. Він призначає міністра закордонних справ, який може підготувати документи про інтернаціоналізацію нашої газотранспортної системи і підпорядкування "Нафтогазу" російському "Газпрому" та розрив дипломатичних відносин із Грузією. Усе це робитиметься не демонстративно, але дуже швидко.

Віктор Янукович погоджуватиметься на пропозиції Москви, бо вважає, що саме такими і повинні бути відносини. Хоча це допустимо для родичів, а не для лідерів незалежних держав. У відповідь Європа може застосувати м"яку ізоляцію — як колись Леоніда Кучму нікуди не запрошували. Захід не звик мати стосунки з людиною без власної точки зору.

— Янукович сам іще не знає, як будуватиме відносини з Росією, — каже 62-річний Михайло Погребинський. — Досі він мало цікавився питаннями зовнішньої політики. Багато залежатиме від того, яка команда працюватиме в цьому напрямку. Але зрозуміло, що буде новий, сильно прагматичний курс. Так само прагматично вирішуватиметься питання участі Росії у керуванні українською ГТС. Створення міжнародного консорціуму за участю росіян і європейців — оптимальний варіант. Адже ми самі не зможемо її модернізувати і належним чином утримувати. До того ж це пригальмує зусилля Кремля щодо створення альтернативних газогонів у обхід України. Поза сумнівом, Віктор Янукович ініціюватиме перегляд газових угод, укладених попереднім урядом.

Україна вступить до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану?

В.Н.: Зробити це буде важко, бо ми вже вступили до Світової організації торгівлі. Як тільки вступимо до Митного союзу, нас виключать із СОТ. До того ж треба пройти складну парламентську процедуру.

М.П.: Новий президент зважуватиме, що вигідно українському бізнесу. Приєднання України до Митного союзу малоймовірне, бо це шкодитиме залученню до європейської зони вільної торгівлі. Хоча "регіонали" думатимуть, як поєднати ці два напрями, щоб отримати максимальну користь.

Питання демаркації кордону з Росією і базування Чорноморського флоту відкладеться?

В.Н.: У цьому Янукович не зможе піти на поступки Росії, бо то непатріотично. Коли був конфлікт навколо Тузли, до 60 відсотків жителів Донецької області заявляли: "Не віддамо Тузлу!"

Питання Чорноморського флоту вирішуватиме наступний президент. Росія тут сильно програла. Через п"ять років політичний маятник гойднеться у бік патріотично налаштованого президента — такого, як Віктор Ющенко. І він точно не продовжить договір про перебування флоту в Україні. Єдине, що може бути зараз, — у відповідь на розміщення американських ракет у Румунії такі ж ракети з"являться у Севастополі. Це зроблять таємно й нікому нічого не пояснюватимуть.

М.П.: Рішення щодо флоту у Віктора Януковича ще нема. Він шукатиме варіант, який улаштує обидві держави. Наприклад, підвищення оренди за базування флоту в Севастополі або створення у регіоні спеціальної спільної зони України та Росії.

Зараз ви читаєте новину «Янукович ініціюватиме перегляд газових угод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути