вівторок, 02 грудня 2008 16:09

Американцям немає на кого ставити в Україні

Новообраний президент США Барак Обама, 47 років, призначив 61-річну Хілларі Клінтон державним секретарем. Раніше вони змагалися між собою за право бути кандидатом у президенти від Демократичної партії.

— Клінтон досвідчена у сфері міжнародних відносин, — коментує науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, 48 років. А цього якраз бракує Бараку Обамі. Крім того, це призначення забезпечує йому загальну підтримку демократів і допомагає налагодити зв"язки зі "старою гвардією" партії.

Директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики України Олександр Потєхін, 59 років, називає найкращим фахівцем із зовнішніх відносин у новій адміністрації 66-річного віце-президента Джо Байдена, який багато років був головою Сенатського комітету з міжнародних справ. На думку експерта, він і визначатиме зовнішню стратегію США, а Хілларі Клінтон буде лише виконавцем.

— Вона не має такого досвіду, — каже. — Тільки й того, що їздила світом зі своїм чоловіком. Хілларі — гарний фахівець із соціальних питань, зокрема медичної реформи. Якщо Обама прислухатиметься до Байдена, то міжнародна політика США матиме гарні перспективи.

Експерти згодні в тому, що з приходом у Білий дім нової адміністрації політика США щодо України принципово не зміниться. Більше залежатиме від самого Києва.

Хілларі — гарний фахівець із соціальних питань

— Якщо говорити про підтримку в просуванні України до Євросоюзу, то в цьому є й певний плюс, — каже політолог. — Бо конфронтаційний і жорсткий стиль Джорджа Буша не сприяв порозумінню із західноєвропейськими партнерами. Підхід Обами може зняти цю напругу й сприяти євроатлантичним прагненням Києва.

Олександр Потєхін підкреслює, що політика США щодо України закладена ще в 1990-х. Америка зацікавлена в тому, щоб Україна вижила як суверенна, незалежна і процвітаюча держава. Водночас активізації двосторонніх відносин не відбудеться через наші внутрішні проблеми. США не бачать в Україні політика, на якого можна було б робити ставку.

— На наші відносини впливатиме і російський фактор, — зауважує Потєхін. — Вашингтон не зацікавлений у загострюванні конфлікту між Москвою і Києвом. Але якщо Росія демонструватиме щодо України імперські амбіції, то США не будуть заплющувати на це очі.

Зараз ви читаєте новину «Американцям немає на кого ставити в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути