пʼятниця, 22 грудня 2017 05:26

Яків Смолій може очолити Національний банк

Яків Смолій може очолити Національний банк

— Зараз розглядається одна кандидатура на посаду голови Нацбанку — це виконувач обов'язків Яків Смолій. Якщо його винесуть на голосування в парламент, значить голоси будуть, — каже народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" і представник Кабміну у Верховній Раді 43-річний Вадим Денисенко 19 грудня.

Голосування мало відбутися 21 грудня, за його словами.

56-річний Яків Смолій із 11 травня виконує обов'язки керівника Національного банку. Тоді чинний голова НБУ Валерія Гонтарева, 53 роки, подала президентові заяву про відставку за власним бажанням. З 26 вересня вона — у відпустці за свій рахунок до затвердження відставки.

Смолій потрапив у Нацбанк 1991 року. Працював у комп'ютерному відділі в Тернопільському обласному управлінні НБУ. Із 1994-го до 2005 року очолював управління автоматизації. Пізніше був у керівництві банку "Аваль". Потім створив із партнерами банк "Престиж". Входив до наглядових рад страхових компаній. Займався молочним бізнесом. Із квітня 2014-го — заступник голови Нац­банку. Кандидат економічних наук, володіє англійською мовою. Одружений, має двох дочок.

У декларації за 2016 рік вказав кошти на банківських рахунках $3 963 668 і понад 6 млн грн. За рік отримав 1 823 737 грн зарплати. Володіє чотирма й має у спільному користуванні три земельні ділянки. Є співвласником 12 офісних приміщень, будинку і фізкультурно-оздоровчого комплексу в селі Погреби під Києвом, апартаментів в окупованому Севастополі. Задекларував машину для гольфу та гідроцикл.

Зараз ви читаєте новину «Яків Смолій може очолити Національний банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути