вівторок, 29 листопада 2011 10:15

Які наслідки матимуть протести чорнобильців у Донецьку?

Віктор Небоженко, 58 років, політолог:

— Влада завжди пишалася жорсткістю свого донецького виборця. Тепер стикнулися з нею. Поки що політичних наслідків виступів чи кадрових перестановок не буде. Але поступово у владі та людях наростатиме екстремізм. Кожен раз, розганяючи людей, міліція діятиме все жорсткіше. Протестувальники знатимуть, на що йдуть. Рано чи пізно поб'ють перехожого, будуть жертви з боку міліції. Тоді влада зрозуміє, що треба шукати інші засоби — підуть на соціальні та політичні маневри.

Влада налаштована на одне — подавити спротив, зіштовхувати людей. Прем'єр скаже: ну ось, вони вимагають більше, ніж ми можемо дати, й доведеться зняти гроші із шахтарів.

Для населення Донецька це все як холодний душ. Вони не очікували, що їхні вихідці так вчинять із ними. Потрібно з півроку, щоб вони пережили зраду та обрали тактику боротьби або змирилися. На жаль, ставлення до донеччан в інших регіонах ніяк не зміниться. Україна розрізнена. Коли у Скнилові впав літак, то на Сході не скасовували веселі передачі по телебаченню.

Кость Бондаренко, 42 роки, політолог:

— Подальші події залежать від того, як влада проведе розслідування смерті Конопльова. Люди можуть заспокоїтися, якщо покарають винних і задовольнять їхні вимоги.

Це — суцільно соціальний протест, який не перейде в політику. Люди поки що розуміють, що немає політичної сили, яка б захищала їхні інтереси, окрім Партії регіонів. Тим більше, до чорнобильців не приєднаються більшість жителів Донецька. Там люди суворі, їх довго потрібно підіймати. Але якщо встануть, то стоятимуть до кінця.

Сергій Таран, 41 рік, політолог:

— Ці акції є розрізненими, не мають чіткої системи, тому не призведуть до політичних змін у країні. Але можуть прискорити подальше падіння рейтингу влади і президента в базових регіонах для нього. Відобразяться на результатах парламентських виборів. Ці акції залишаться в масовій свідомості й переломлять електоральну підтримку влади.

Однозначно в Донецьку люди шукатимуть підтримки не серед влади, а серед інших політиків. Та пошук цей складний, бо досі Партія регіонів і Янукович, завдяки адмінресурсу, тримали весь політичний процес у краї.

Вадим Карасьов, 55 років, політолог:

— Будуть регіональні соціальні протести. На них виходитимуть ті, хто залежить від бюджету — афганці, вчителі, лікарі. Ситуація вибухонебезпечна. Детонатором може стати будь-що — щось станеться із Тимошенко чи Луценком або почнуться самоспалення. Люди доведені до відчаю, їм немає чого втрачати. Найбільше їх ображає прірва між багатими та бідними. Але вони в безвиході, бо немає за кого голосувати. Партія регіонів дискредитувала комуністів і Сергія Тігіпка, за яких могли проголосувати жителі Сходу.

Зараз ви читаєте новину «Які наслідки матимуть протести чорнобильців у Донецьку?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути