середа, 27 липня 2011 00:00

Як Бандера пов'язаний зі станом доріг

Днями одна російськомовна ділова щоденка делікатно поглузувала з депутатів Луцької міськради. Волиняни, бачите, переадресували на розробку проекту пам'ятника Степанові Бандері частину коштів, передбачених на ремонт доріг.

Така іронія вписується у стереотипи сучасного українця. Поганим тоном у наші дні вважають витрати на паради до Дня незалежності, заснування меморіалів Голодомору, відкриття пам'ятників незаслужено забутим подіям або невшанованим діячам. У пріоритеті матеріальні цінності: ремонт доріг і каналізації, вартість ковбаси та електроенергії. Пригадую, як на одному з круглих столів усередині 1990-х тоді ще нардепка Олександра Кужель підписала всім галичанам безапеляційний вирок: "Мы тут пашем, а они там церкви строят". В емоційному пориві ці слова пролунали як звинувачення в безвідповідальному марнотратстві. Постсовкове матеріалістичне світосприйняття тріумфувало.

Матеріальні блага життєво необхідні для кожного з нас. Але чи винен Степан Бандера у наших поганих дорогах? А може, навпаки: все дороге і неякісне, бо відсутні орієнтири національної ідентичності. Ми — такий собі величезний народище, який розіклався десь між там і тут.

Бути в станi ідейної невагомості — прояв нашої "ніякості". Хитрувати в режимі "й нашим, і вашим" — це не від кмітливості, а через фатальну ідейну безликість.

Людина без ідейної прописки не здатна на відповідальність, бо все навколо — не її. У неї відсутнє поняття "наше". Вона не відчуває себе ланкою між минулим і майбутнім. Може жити лише в системі примусу чи повинності, але не саморегуляції.

Якісні зміни непомітно прийдуть у наше життя із самоповагою, яку можна виховати через усвідомлену ідентичність. Поважна людина по ямах не їздитиме. І кидати сміття на вулиці не буде. Тож пам'ятник — нашому добробуту не завада, а його передумова.

Зараз ви читаєте новину «Як Бандера пов'язаний зі станом доріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути