вівторок, 16 лютого 2010 17:28

"Агропром єдиний демонструє зростання валового продукту"

"Масштабний експорт української пшениці триває за умов низьких світових цін на більшість зернових культур, — каже 37-річна Анастасія Івасенко, аналітик агентства "АПК-інформ". — Торік за липень–листопад вивезли 5,8 мільйона тонн пшениці. Це рекорд за останні 10 сезонів".

Традиційно великими покупцями української пшениці залишаються країни Близького Сходу — Сирія, Ізраїль, Йорданія. Через конкуренцію з Бразилією знижуються поставки до країн Азії. А шанс повернутися на єгипетський ринок ми втратили остаточно — ця держава посилила вимоги до якості зерна. Інші країни Північної Африки зібрали добрі врожаї, тому експорт знизиться на 30 відсотків. Не зростуть поставки чорноморської пшениці до Європи, бо діє програма квотування.

Для внутрішніх потреб зерна вистачить?

— За весь сезон на зовнішні ринки буде поставлено не менше 9 мільйонів тонн пшениці. Тому, враховуючи менший урожай, ніж торік, перехідні запаси скоротяться з 2,7 мільйона тонн до 1,8. Ця ситуація примушує замислитися над зменшенням витрат зерна. Про дефіцит говорити ще рано, однак у південних областях і Криму пропозиції на ринку зернових значно скоротилися.

Навіть якщо темпи експорту в другій половині сезону знизяться, ціни на збіжжя на внутрішньому ринку зростатимуть. Щотижня тонна дорожчає на 30 гривень. Власники зерна намагаються притримати продовольчу пшеницю. Зростають закупки про запас великими борошномельними компаніями.

А інші культури?

— Кукурудзи Україна може поставити на зовнішні ринки 4 мільйони тонн із 10. Щомісяця її продають 500 тисяч тонн. Це рекордні обсяги експорту. Зерно йде до країн Близького Сходу та Північної Африки. Туреччина нам не конкурент, бо експортує за сезон 150 тисяч тонн. Проте знизиться експорт кукурудзи до Євросоюзу, проблематично буде постачати її до країн Азії.

Загострюється конкуренція на ринку ячменю. Це добра новина для українських експортерів. На відміну від минулих сезонів, конкурентоздатність європейського ячменю, порівняно з українським і російським, знизилася. Йорданія, Саудівська Аравія, Сирія та Ізраїль орієнтовані на український ячмінь. Торік наші аграрії зібрали 11,831 мільйона тонн цієї культури. Якщо повністю забезпечити внутрішні потреби, можна 6,1 мільйона тонн постачити на світовий ринок.

У південних областях і Криму пропозиції на ринку зернових значно скоротилися

Які перспективи нового врожаю?

— Аграріям довелося власним коштом проводити посівні роботи під урожай нового року, бо банки пропонували кредити під 30–35 відсотків річних, навіть під 50. Загалом на 2010 рік передбачено 3,3 мільярда гривень на підтримку аграрного сектора. Це втричі менше, ніж торік. А поміж тим нині агропром єдиний демонструє зростання валового продукту. Успішно проведено осінні польові роботи. Посівні площі скоротилися несуттєво. Засіяно 8 мільйонів гектарів — лише на 5 відсотків менше, ніж минулого сезону. А посіви ячменю навіть трохи збільшилися.

Світові експерти прогнозують, що наступного маркетингового року ціни на зерно зростатимуть через зменшення площ посівів пшениці. Якщо цієї весни сівба ярових пройде успішно, то українські аграрії матимуть гарні перспективи.

Зараз ви читаєте новину «"Агропром єдиний демонструє зростання валового продукту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути