вівторок, 16 серпня 2011 05:30

Ядерна зброя гарантувала б нейтралітет країні

Ядерна зброя гарантувала б нейтралітет країні

Якби на початку 1990-х Україна зберегла статус ядерної держави, то змогла б розвивати високі технології й будувати навколо них економічний потенціал і армію. Про це каже старший науковий співробітник Інституту ядерних досліджень Анатолій Шведов, 63 роки:

— Ядерні технології сьогодні мають подвійне застосування — для озброєння і в космічній, електронній галузях. До 60 відсотків економіки США, Японії, Китаю, Франції, Німеччини базуються на цьому. У період ядерного роззброєння керівники України не спромоглися оцінити ситуацію. Взамін зброї ми отримали словесні гарантії, бо домовленості в Будапешті й Лісабоні не мають юридичної сили. Ми перші зняли тільняшку, а коли стало холодно, ніхто не дав бушлатика, щоби погрітися.

В України залишилися науковий, військовий кадровий потенціал, авіаційна складова. Ми експлуатуємо 15 атомних енергоблоків, побудували реактори в Китаї. Але ракетні шахти підірвали, ракети продали, стратегічні бомбардувальники порізали на брухт. Доки ми руйнували, Китай скупив старі космічні програми: польоту на Марс, на Місяць. Вони зараз вчаться і до 2020 року таки будуть у космосі.

Розвиток ядерних технологій такий, що фермер у Фінляндії зібрав реактор і попросив дозволу на його запуск. Тобто окремі держави без заяви про ядерний статус можуть випускати ядерну зброю. Індія, скажімо, без страху перед США та іншими ядерними країнами розвинула свій атомний потенціал. Так само Пакистан. Тепер із ними всі, навіть американці, розмовляють обережно. Ядерну зброю використовують для політичного стримування. Вона могла б гарантувати справжній нейтралітет, і ми б не вирішували, до якого військового блоку вступити.

Зараз ви читаєте новину «Ядерна зброя гарантувала б нейтралітет країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути