четвер, 24 квітня 2008 14:03

"Яценюк не зможе зашкодити БЮТ і "регіоналам" змінити Конституцію"

Тема можливих змін до Конституції залишається однією з головних в українському політикумі. Президент Віктор Ющенко виступає за збільшення повноважень глави держави, тоді як Юлія Тимошенко — навпаки за перехід до парламентської республіки. Директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, 43 роки, наголошує, поки що жодна зі сторін не представила своїх законопроектів і вважає нинішні дискусії політичною боротьбою.

Тимошенко справді хоче змінити Конституцію й послабити президента, чи це політичний тиск на Ющенка?

— Враження таке, що у них у цьому питанні взаємний тиск. Водночас ані Ющенко, ані Тимошенко не подали якихось законодавчих пропозицій, які можна було б оцінити і зробити висновки. Проекту нової Конституції Україні ще ніхто в очі не бачив. Тому поки що незрозуміло, що кожен з них хоче зробити.

Виглядає ж так, що в Секретаріаті президента виношують ідею переписати чинну Конституцію. Планували відповідне засідання Національної конституційної ради, на якій і мали розглянути новий проект. Але навіть її члени чітко не знали, що ж виносять на розгляд, того проекту не бачили. Що вже казати за людей. Не можна такі серйозні речі як конституційна реформа проводити приховано від народу.

І така поведінка розв"язує руки іншим політичним силам. Вони намагаються перехопити ініціативу, задекларувати власні підходи в ухваленні конституційних змін.

То в чому тут інтерес Блоку Юлії Тимошенко?

— Важко зрозуміти. Наприклад, Тимошенко каже, що вона за парламентську республіку. Але прямі вибори президента скасовувати не планують. Отож що вони мають на увазі — невідомо. До того ж чи не щотижня БЮТ міняє формулювання. І не було ще жодного виступу, який би конкретно змалював завдання та способи проведення конституційної реформи.

У парламенті союзниками БЮТ у цьому є Партія регіонів. Навіщо їм це потрібно?

— Їхні дії  взагалі дивні. То мовчать, то кажуть, що вони проти посилення ролі президента. Але складається враження, що якраз Партію регіонів чинна Конституція влаштовує. Незрозуміло, в яку гру вони тоді грають.

БЮТ і "регіонали" зможуть далі працювати разом над зміненням Конституції?

— Знову ж — ні ті, ні інші не поклали на стіл свої законопроекти. Звісно, вони можуть знайти спільну мову щодо посилення ролі парламенту та звуження повноважень президента. Але чи домовляться з багатьох інших питань? Загалом всі нинішні дискусії щодо Конституції є елементами виключно політичних відносин та протистоянь.

Чи може перешкодити можливим планам БЮТу і Партії регіонів голова парламенту Арсеній Яценюк?

— Він має вплив на формування порядку денного засідань Верховної Ради, веде їх. Жодних інших формальних важелів впливу в нього немає. Якщо в парламенті виявиться, що більшість депутатів чітко налаштована на вирішення цього питання, то голова Верховної Ради не зможе бути серйозною перешкодою.

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк не зможе зашкодити БЮТ і "регіоналам" змінити Конституцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути