Ексклюзиви
середа, 28 грудня 2005 17:16

А ти, Ісламов, можеш піти погуляти


Ініціатором цього був президент Віктор Ющенко. Новий предмет мав би знайомити учнів з моральними цінностями християнства, формувати уявлення про чесноти і гріхи. Але процес іде кволо.

— У школі, де вчиться моя дитина, викладати християнську етику просто нікому, — каже 35-річна Тетяна Мандрієвська. Її син — п"ятикласник столичної середньої школи N3. — Наприкінці серпня дітям сказали, що буде запроваджено такий предмет. Однак уже у вересні все затихло.

Школи, де християнську етику внесли до шкільної програми, є. Але їх лише сім відсотків від загальної кількості. І вже очевидними стали проблеми. Насамперед з викладачами.

Предмет внесено до програми в семи відсотках шкіл

Десь етику викладають або вчителі будь-чого (від історії до трудового навчання) як додаток до годинного навантаження. Але ж викладання такої світоглядотворчої дисципліни потребує високого професіоналізму та обізнаності в багатьох питаннях, які виходять за межі власне етики. Не є виходом і викладання етики священнослужителями: це привносить малобажану конфесійність.

Самим дітям християнська етика, як правило, подобається.

— Я її вивчаю вже другий рік, — каже 13-річний семикласник середньої школи N22 у Києві Андрій Рогачов. У його школі християнська етика є факультативом. — Ці уроки відрізняються від тих, де ми зазвичай засвоюємо правила й формули. Тут усе по-іншому. Читаємо Біблію, намагаємося пізнавати закладену в ній глибину мудрості. Аналізуємо життя.

Голова Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства Української православної церкви єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип, 53 роки, вважає, що найбільшою перевагою нового предмету є саме формування цілісного світогляду підростаючого покоління:

Це обов"язково призведе до релігійних конфліктів

— Через церковну проповідь та вивчення Слова Божого, участь у спільній та сімейній молитві діти не лише дізнаються про Бога, а й опановують досвід особистісного богоспілкування, побожного життя. Вони виховують і преображають власне серце.

Є в етики й противники. І не лише вкорінені за 70 років комуністичної системи атеїсти.

— Запровадження цієї дисципліни обов"язково призведе до релігійних конфліктів, — вважає міжнародний аналітик центру — Експерт", 47-річна Галина Симонова. — На кшталт тих, що відбуваються нині у передмістях Парижа. Тому якщо в школах буде християнська етика, то можливість вивчати релігію своїх батьків повинні отримати мусульмани та юдеї. А то як це виглядатиме: "А тепер, дітки, в нас буде урок християнської етики. А ти, Ісламов, і ти, Алієв, можете піти погуляти. Тобі, Мойшенько, теж можна сходити до їдальні".

Зараз ви читаєте новину «А ти, Ісламов, можеш піти погуляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути