Ексклюзиви
середа, 28 березня 2012 00:00

57-річний режисер спустився до найглибшої океанічної западини

 

Голлівудський кінорежисер 57-річний Джеймс Камерон установив світовий рекорд — здійснив одиночне занурення до дна найглибшої точки Світового океану — Маріанської западини в Тихому океані. Його батискаф досяг позначки 10 тис. 898 м.

Режисер "Титаніка" й "Аватара" занурився в ніч проти понеділка близько 5.50 у спеціально розробленому батискафі "Діпсі Челенджер".

Від поверхні до дна плавно опускався майже 2 год. Сидів у невеликому відсіку діаметром близько метра. Не міг розпрямити рук і ніг. До занурення практикував йогу, говорить Камерон.

На дні режисер пробув понад 3 год. Знімав усе на 3D-камеру. Узяв зразки води, мулу, піску.

Джеймс Камерон відмовляється розповідати, скільки заплатив за будівництво 11-тонного батискафа.

— Такі дослідження за ціною можна порівняти з витратами на космічну галузь, — пояснює заступник директора Інституту біології південних морів Олександр Болтачов, 59 років. — Для науки вони дуже цікаві. Непогано вивчили глибини 3-4 тисяч метрів. А далі описи точкові.

Свого часу в Севастополі була база "Гідронавт", яка здійснювала глибинні дослідження. Працював загін гідробіологів, геологів. Наші науковці опускалися на глибину 2100 метрів.

— На дні досить нудно, — продовжує Олександр Болтачов. — Якщо Земля з космосу виглядає як гарна блакитна планета, то на глибині похмуро. Це специфічний світ — суцільна темрява, все сіре, тільки мул. Хіба якась риб'яча тінь може промайнути. Риби там зустрічаються досить великі, але вони настільки специфічні й невидовищні, що можуть розчарувати звичайного туриста.

Складно сказати, чи занурення Камерона приведуть до наукових відкриттів. Неможливо описати новий вид тварин за фото. Утім можна чекати, що цей спуск намагатимуться виправдати якимись "знахідками". Американці не вкладають гроші просто так. Імовірно, потім навіть рекламуватимуть такі занурення. Охочі мільйонери знайдуться.

Маріанська западина завширшки 69 км і завдовжки 2,5 тис. км розташована в західній частині Тихого океану. На її дні тиск води в 1100 разів перевищує нормальний атмосферний тиск. Температура води кілька градусів вище нуля. Камерон — третій, хто побував у Маріанському жолобі. 1960-го на дно опустилися офіцер військово-морських сил США Дон Волш і швейцарський океанограф Жак Пікар. Вони пробули там близько 20 хв. Фотографій зробити не вдалося — здійнявся мул. Першопрохідці запевняли, що бачили на дні камбалу. Але їм ніхто не повірив.

Зараз ви читаєте новину «57-річний режисер спустився до найглибшої океанічної западини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути