понеділок, 04 січня 2010 17:35

"2010-й стане роком соціальних реформ"

Автор: фото: Олександр ПРОКОПЕНКО
  На зустрічі з виборцями прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла завершити виплату заощаджень вкладникам Ощадного банку колишнього Радянського Союзу
На зустрічі з виборцями прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла завершити виплату заощаджень вкладникам Ощадного банку колишнього Радянського Союзу

2010-й стане роком соціальних реформ, заявляє прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Серед них — встановлення пенсій у розмірі не нижче 60% від середньої заробітної плати, виділення на зарплату працівникам не менше 50% прибутків підприємств, як у розвинених країнах, і виплата дивідендів міноритарним акціонерам.

— У проекті бюджету на 2010 рік ми передбачили 30 відсотків прибутків направити на виплату дивідендів за невеликі пакети акцій, які залишилися у людей на руках після ваучерної приватизації, — каже прем"єр-міністр під час спілкування з журналістами в минулу п"ятницю.

Голова уряду також запевняє, що завершить повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку колишнього Радянського Союзу. Вона нагадала, що 6,5 млн громадянам була повернена перша тисяча гривень. Подальша видача заощаджень ще 2 млн вкладників була припинена через блокування Верховною Радою змін до бюджету.

— Ми обов"язково повернемо внески. Це відновить віру людей у державу, — підкреслює Тимошенко.

Прем"єр-міністр відзначає, що криза завершиться через два-три місяці, що дозволить зробити важливі кроки в соціальній сфері.

Тимошенко нагадала, що 2009 року через спад в економіці майже всі європейські держави були вимушені понизити соціальні виплати. В Україні ж пенсії та заробітні плати в бюджетній сфері виплачувалися вчасно і в повному обсязі. При цьому закон про підвищення соціальних стандартів, прийнятий за ініціативою Партії регіонів, прем"єр назвала "найжорстокішою" політичною технологією, оскільки він не приніс очікуваного покращення життя.

— Це знущання з людей, — заявляє прем"єр. — Робити піар на їхніх надіях, на порожніх обіцянках і заробляти собі дешеві рейтинги.

Юлія Тимошенко розповідає, що уряд почав модернізацію охорони здоров"я в Україні:

— Наші лікарні, профілактичні заклади будуть переобладнані та модернізовані протягом наступних двох років.

За словами прем"єра, контракти на закупівлю високоякісного та сучасного устаткування зі США, Канадою, Австрією та Ізраїлем уже підписані:

— Але мова йде не про бюджетні кошти, — підкреслює вона. — А про гарантії держави під довгострокові кредити. Такі гарантії можуть бути значно ефективніше, ніж прямі витрати.

Важливим напрямом реформування охорони здоров"я є введення страхової медицини. За словами Юлії Тимошенко, відповідний законопроект уже перебуває в парламенті.

Уряд на базі іпотечної установи видаватиме кредити молодим сім"ям під чотири відсотки річних

Крім того, каже голова уряду, реалізація антикризової програми підтримки будівельної галузі дозволить уже через два-три роки забезпечити житлом усіх пільговиків, які стоять у квартирній черзі. За словами прем"єр-міністра, 2010 року уряд на базі Державної іпотечної установи видаватиме кредити молодим сім"ям під 4% річних на 25–30 років без першого внеску для купівлі житла.

Прем"єр переконана, що тарифи на житлово-комунальні послуги повинні встановлюватися на центральному рівні.

— Ми внесли законопроект до парламенту, щоб можна було об"єктивно підійти до оцінки собівартості та встановлення тарифів — так, як ми встановлюємо ціну на газ для населення. Там немає посередників, немає бізнес-структур.

Прем"єр-міністр підкреслює, що в новому році ціна на газ для населення і для промисловості залишиться такою ж, як і 2009-го.

— Свободи людини, які добре прописані в Конституції, за 18 років були або знищені, або забуті остаточно. А вони повинні бути справжнім вказівником для нового президента. І я ставлю перед собою таке завдання — зробити Конституцію живою, працюючою. Така країна, я вважаю, потрібна і кожній людині в Україні, — заявляє Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «"2010-й стане роком соціальних реформ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути