четвер, 23 серпня 2018 07:30

16 мільярдів доларів маємо віддати протягом двох років

Державний борг України становив $76,3 млрд, тобто 2,1 трлн грн, на червень цього року. Це найбільша сума, яку були винні. До Революції гідності та війни борг був $73 млрд — 2 трлн грн.

60% боргу — зовнішні запозичення від іноземних кредиторів. Тобто $47,2 млрд — 1,3 трлн грн. Ця сума в 2,6 разу перевищує теперішні валютні запаси країни.

— Частина нашого боргу — в гривнях. Інша — в іноземній валюті, — говорить економіст Борис Кушнірук, 52 роки. — Першу можна погасити, додрукувавши гроші. З доларами так не вийде. Це спричинить ще більше знецінення національної валюти.

Наш борг сягає близько 70 відсотків від внутрішнього валового продукту. На перший погляд це страшно. Проте в Італії — 120 відсотків, а в Японії — 200. Однак ми маємо віддати з боргом значно більший відсоток. Для прикладу, в Японії — один, у нас — 10. Умови кредитування і відсоткові зобов'язання встановлює кредитор. Для нас вони високі, бо ми не є стабільною державою в очах міжнародних органів. Недавно в Україні була революція, зараз триває війна.

16 мільярдів доларів маємо віддати протягом наступних двох років. Це буде реально зробити, якщо отримаємо транш від Світового банку та інших західних партнерів. Однак задарма гроші не дадуть. Ми маємо виконати низку вимог. Серед них — антикорупційне законодавство, реформи у сфері енергетики. Наша влада вимушена це зробити. Інакше нам буде нічим розраховуватися.

Зараз ви читаєте новину «16 мільярдів доларів маємо віддати протягом двох років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути