пʼятниця, 12 січня 2018 07:15

10 мільярдів доларів іноземних інвестицій треба Україні щороку

— Щоб наздогнати європейські країни, в Україну мають заходити не менше 10 мільярдів доларів іноземних інвестицій щороку. Тоді можна розраховувати на високі темпи росту економіки й доходів людей, — каже економіст 44-річний Андрій ­Новак.

Світовий банк вважає, що торік внутрішній валовий продукт України збільшився на 2%. Очікують, що протягом трьох наступних років зростатиме на 3,5–4%.

2007-го, до світової економічної кризи, ВВП України становив $143 млрд. 2013-го — $183 млрд. Позаторік — $93 млрд.

ВВП України на душу населення за 2016 рік становив $2,1 тис., Польщі — $12,3 тис., Білорусі — $4,9 тис.

— За економічними підсумками 2017 року, всі головні показники гірші, ніж передбачалося в бюджеті, — говорить ­Андрій Новак.

— Спочатку прогнозували зростання на 3,5 відсотка, потім — на 3, далі — на 2,5. У результаті маємо лише 2 відсот­ки. Закладали інфляцію 8,1 процента, а вийшло — 14. Третій ключовий показник — курс гривні. У бюджеті планували 27,2 за ­долар на кінець року. Реально мали майже 28.

Щось схоже нас чекає і 2018-го. Адже економічних реформ так і не побачили. Національна валюта продовжить знецінюватися. На кінець року за долар даватимуть щонайменше 31 гривню. Економіка зросте приблизно на 2 відсотки.

Для відчутного прискорення її росту треба змінити податкову, бюджетну й кредитну системи. Податкова перенасичена дрібними зборами. Вони приносять невеликі доходи до державних і місцевих бюджетів, але дуже ускладнюють саму систему. Після спрощення потрібен мораторій на подальші зміни. Хоча б на п'ять років. А в нас майже щокварталу вносяться зміни до складу податків або запроваджують нові. В таких умовах підприємцям неможливо розробити реальний бізнес-план.

У бюджетній системі головні реформи повинні стосуватися децентралізації. Зараз місцевим органам дали більше повноважень, але не більше грошей. Як і у всі роки незалежності, 80 відсот­ків доходів іде до центрального бюджету. Відповідно, місцевим залишається 20. А потім через дотації, фактично в ручному режимі, кошти дають регіонам. За політичну лояльність місцевих керівників.

За структурою доходів і витрат, співвідношенням між ними — бюджет 2018-го є копією торішнього. Запустили друкарський верстат. За рахунок цього роблять так зване підвищення зарплат і пенсій. Його з'їдають інфляція і знецінення гривні. Збільшується державний борг.

Та ж Польща в наступні роки не стоятиме на місці, як і інші країни. Щоб наздогнати їхній сьогоднішній рівень життя і доходів, Україні знадобиться вісім-дев'ять років. Це за умови, що кардинально зміниться економічна політика уряду й Національного банку і заходитимуть значні іноземні інвестиції.

Обсяг прямих інвестицій в Україну 2014 року становив $2,5 млрд, 2015-го — $3,8 млрд, позаторік — $4,4 млрд. У січні-жовтні 2017-го — $2,1 млрд, за даними Нацбанку. Найбільший був 2011-го — $6,4 млрд.

Справжній приплив іноземних інвестицій — третина від цих сум. Решта — це гроші українських олігархів з їхніх іноземних офшорних компаній, говорить Андрій Новак. Найпривабливішими для іноземців зараз називає аграрний та IT-сектори.

Зараз ви читаєте новину «10 мільярдів доларів іноземних інвестицій треба Україні щороку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути