Ексклюзиви
вівторок, 23 березня 2021 14:00

У яких випадках комп'ютерні ігри є корисними для дитини

У яких випадках комп'ютерні ігри є корисними для дитини
Оптимальний час для ігор - 2-4 години на тиждень. Фото: pixabay

Статистика свідчить, що в 90% сімей діти грають у комп'ютерні ігри.

Батьки мають розуміти, що несе така розвага – користь чи шкоду, пише Child develop.

Психологи провели дослідження, в якому взяли участь понад 3 тис. дітей віком від 8 до 11 років, щоб встановити, як на них впливають комп'ютерні ігри. Під час експерименту батьки відповідали на питання, як часто та довго їхні діти грають у комп'ютерні ігри. Тоді їхнім дітям було 8 – 9 років. За 2 роки після цього вчителі відповідали на питання про емоційний розвиток дітей та їхню успішність у школі. На цьому етапі дітям було 10 – 11 років. В результаті вияснили, що більшість дітей, а це 52%, на початку дослідження грали в комп'ютерні ігри не більше 4 год. на тиждень. Але до кінця 1-го року дослідження 24% всіх дітей грали понад 7 год. на тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гаджети впливають на психіку дитини - дослідження

Оптимальний час для ігор - 2-4 год. на тиждень. Тоді це має позитивний вплив на успішність дітей, якщо вдома в дитини є всі умови для навчання, а батьки встановлюють для неї чіткі правила. Якщо дитина проводить за іграми понад 7 год. на тиждень, це негативно впливає на її соціальний та емоційний розвиток.

Учителі в цьому дослідженні помітили, що коли батьки стверджували, що їхні діти витрачають на комп'ютерні ігри 2-4 год. на тиждень, то в їхніх дітей були здібності до вивчення математики й високий рівень грамотності. Але вони спостерігали в дітей, які приділяють комп'ютерним іграм понад 1 год. на день, низьку концентрацію уваги, слабку здатність зосереджуватися на поставлених завданнях і складний емоційний розвиток.

Можна зробити висновок, що якщо дитина витрачає на комп'ютерні ігри помірну кількість часу, це не заважає її успішності й емоційному розвитку.

Стратегічні ігри та ігри-конструктори розвивають у дитини навички співпраці з іншими людьми, творчі здібності та навички вирішення завдань. У комп'ютерних іграх за участю декількох гравців важлива соціальна взаємодія. Тому батькам необхідно привертати увагу дитини до цієї складової ігор і говорити з нею про те, як взаємодія з людьми може відбуватися в повсякденному житті. Коли дитина грає в комп'ютерні ігри разом з іншими дітьми або батьками, вона змушена погоджувати з ними свої дії. Отож дитина розвиває мовні й соціальні навички.

Багатий словниковий запас у дитини вчить її бути комунікабельною та не соромитись знайомитися з близькими. Також такі малюки виростають допитливими, а батьки є для них авторитетом, який знає відповіді на всі запитання. Саме тому, важливо робити усе, щоб мовлення в дитини стрімко розвивалось. Одним з важливих методів є спілкування з малюком від перших днів. Це можна починати ще з періоду вагітності і продовжувати після народження.

Зараз ви читаєте новину «У яких випадках комп'ютерні ігри є корисними для дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути