Ексклюзиви
вівторок, 04 серпня 2020 22:46

Порадили, як привчити дитину допомагати по дому

Порадили, як привчити дитину допомагати по дому
Долучати дітей до виконання домашніх справ варто вже з 3-річного чи 4-річного віку. Фото: pixabay

Відстороняти дітей від допомоги по дому не варто.

Експерти стверджують, що ще в дитинстві малюки повинні дбати не лише про себе, а й думати про інших, бо в майбутньому вони житимуть у соціумі та будуть виконувати одразу кілька соціальних ролей, пише Mind Body Green.

Дослідження підтвердили, що діти, які господарюють вдома, здобувають критично важливі життєві навички. Згодом вони краще будують партнерські стосунки, адже в сім'ї їх навчили допомагати одне одному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які фрази кажуть батьки, коли брешуть дітям

Долучати дітей до виконання домашніх справ варто вже з 3-річного чи 4-річного віку. Проте це індивідуальна справа кожних батьків. Психологи та вихователі радять не звалювати на плечі малюків обов'язок одразу, а пропонувати допомогти. Наприклад, вони можуть спочатку лише натискати кнопки на пральній машині або за руку з татом чи мамою викинути сміття. Все це базується на ідеї співпраці.

Найперші самостійні кроки мають бути пов'язані з доглядом за собою – застелити ліжко чи скласти свої речі. Згодом заохочуйте дітей до виконання справ по дому, але обов'язково запитуйте, що їх цікавить більше, і беріться за це разом. Малюки отримують не менше щастя від того, що роблять щось корисне для когось, а не лише для себе.

Наприклад, діти можуть зібрати прання; помити тарілку після вечері; нагодувати домашніх тварин; прибрати пил з полиць; завантажити посудомийну машину й скласти чистий посуд; застеляти ліжко щодня; поливати рослини; спакувати їжу для молодших брата чи сестри; забрати пошту.

Закликайте дітей робити лише те, що не може завдати їм шкоди і є повністю безпечним, але робіть їх активними ще з дитинства. Заохочуйте їх допомагати, бути частиною сім'ї та піклуватися про себе.

Для молодих мам друга вагітність є такою ж зворушливою та емоційною, як і перша. Але є нове випробування – підготувати дитину до появи брата чи сестри. Спочатку малечі треба повідомити про цю новину. Краще це зробити батькам, а не чужим людям.



Зараз ви читаєте новину «Порадили, як привчити дитину допомагати по дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути