пʼятниця, 17 липня 2020 22:46

Які фрази кажуть батьки, коли брешуть дітям

Які фрази кажуть батьки, коли брешуть дітям
Експерти стверджують, що не можна брехати навіть маленьким дітям, які не завжди цього розуміють. Фото: pixabay

Психологи попереджають, що найменша брехня батьків дітям може мати наслідки.

Науковці дослідили, що діти 5-7 років, які дізналися, що батьки їх обманювали, в майбутньому будуть брехати так само. Тому дорослим варто контролювати те, що говорять дітям, пише WoMo.

Експерти стверджують, що не можна брехати навіть маленьким дітям, які не завжди цього розуміють. Навпаки – основне завдання батьків – створити здорову комунікацію з малечею. Є приклади фраз, коли батьки обманюють своїх дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як збільшення заробітків впливає на дітей з бідних родин

Одна з таких фраз - "Боляче не буде". Коли дитина чогось боїться, то ці слова не допоможуть їй впоратися з болем або дискомфортом. Експерти радять батькам оточити дитину атмосферою безпеки і відкритості, де б вона відчула, що може щиро говорити про свої почуття. Можна використати такі фрази: "Я знаю, що тобі страшно", "Ти виглядаєш сумним", і це допоможе дитині відкритися.

Дорослі часто кажуть "Все буде добре", замість того, щоб відверто поговорити. Але це не допоможе дитині почуватися в безпеці. Замість цієї фрази можна сказати: "Я зроблю все, що в моїх силах, щоб захистити тебе", "Розкажи мені, що ти відчуваєш", "Я люблю тебе, і ми постараємося зробити все можливе, щоб впоратися з цим разом" тощо.

"Я б ніколи не зробив цього в твоєму віці" - батькам краще уникати таких фраз, навіть якщо вони правдиві. Ці слова створюють відчуття порівняння дитини з батьком, і малечі боляче, що її не сприймають такою, якою вона/він є. Краще чесно і прямо сказати, що дитина засмутила своїм вчинком.

"Все, я залишаю тебе тут!" Почувши такі слова, дитина може відчути страх і навіть паніку. Психологи радить батькам в цьому випадку дати дитині можливість вибрати, що його буде чекати за погану поведінку: "Або ти вийдеш разом з мамою з магазину зараз же, або я винесу тобі на руках".

Фразу "Ти найкращий" дорослим не варто постійно казати дитині, бо це, напевно, часто не є правдою. Вчені кажуть, що люди, яких багато хвалили в дитинстві, глибоко переживають свої невдачі в майбутньому. За словами експертів, краще відзначати те, скільки зусиль доклала дитина і це буде для неї великим стимулом.

Іноді діти, щоб уникнути покарань, можуть приховувати правду від батьків. Психологи вважають, що існує безліч ознак, за якими можна визначити, що ваша дитина бреше. Серед них: розповідаючи щось або відповідаючи на питання, дитина підносить руки до обличчя (зазвичай, закриває долонями рот); перепитує або повторює ваші слова; намагається не дивитися в очі батькам; покашлює або відвертається під час розповіді; несвідомо торкається до носа; потирає очей, підборіддя, віска чи смикає мочку вуха; чухає шию або відтягує комір; тримає руки за спиною.

Зараз ви читаєте новину «Які фрази кажуть батьки, коли брешуть дітям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути