Ексклюзиви
пʼятниця, 12 березня 2021 23:46

Назвали ознаки демократичного виховання

Назвали ознаки демократичного виховання
Якщо батьки розуміють емоції дитини, а також добре вміють контролювати власні, таким чином малюк також вчиться самоконтролю. Фото: pixabay

Найкращий стиль виховання дитини – демократичний.

Загалом їх існує 3: авторитарний, демократичний та індиферентний, пише Child develop.

Центральним у вихованні дитини є саме демократичний з розумними вимогами та чуйністю батьків. Вони можуть мати високі очікування від своїх дітей, але при цьому надають їм ресурси й підтримку, необхідні для успіху в житті. Такі батьки прислухаються до малюків, демонструють їм свої любов і підтримку, не забуваючи про певні обмеження та правила. Діти, виховані у демократичному стилі, зазвичай мають розвинені навички саморегуляції, упевнені в собі та здатні будувати щасливі взаємини у дорослому віці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виховувати дитину позитивно - поради психолога

Батьки, які виховують дитину в демократичному стилі, як правило, допомагають їй поставити цілі та встановлюють обмеження відповідно до віку, здібностей та інтересів дитини. Вони заохочують дитину, хвалять її, відзначаючи досягнення. Піклуються про позитивні взаємини з дитиною, регулярно виділяючи час на ігри та спільні заняття, спілкування й обговорення поточних подій. Встановлюють для дитини правила, що сприяють її розвитку, формують дисципліну, виховують повагу до себе й до тих, хто навколо. Якщо дитина порушує визначені правила, батьки встановлюють їй справедливе покарання за вчинок.

В такому стилі виховання батьки не тільки навчають дитину певної поведінки, а й стають зразком для неї. Дитина засвоює правильні моделі поводження і починає їх дотримуватися. Чіткі та справедливі правила, установлені батьками, допомагають зрозуміти очікування.

Якщо батьки розуміють емоції дитини, а також добре вміють контролювати власні, таким чином малюк також вчиться самоконтролю. Демократичні мама чи тато дозволяють дитині приймати самостійні рішення. Завдяки цьому дитина розуміє, що може сама виконувати свої обов'язки, а також розвиває самооцінку та впевненість.

Діти ростуть і починають ставити "незручні питання", на які батьки не завжди знають, як реагувати. Одним з таких питань може бути, чому батьки часто сваряться, якщо це правда і дитина це бачить. Вона може підсвідомо відчувати провину і думати, що це відбуваються через неї. Тоді дитину треба заспокоїти. Наприклад, можна сказати, що іноді люди сваряться, тому що не погоджуються одне з одним, але згодом всі миряться.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ознаки демократичного виховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути