середа, 05 вересня 2018 05:28

Яка їжа найкраща для школяра - поради фахівця

Яка їжа найкраща для школяра - поради фахівця
Поради фахівця щодо найкращої їжі для школяра. Фото: З+

Батьки часто дають з собою дітям або перекуси, або повноцінні обіди, хоча в школах їх годують.

Лікар-педіатр дитячої медичної мережі "Добробут" Тетяна Гнатенко дала рекомендації щодо продуктів, які краще давати школяреві.

Традиційною їжею для шкільних перекусів є бутерброди. Рекомендується для бутерброда використовувати цільнозерновий хліб. Не вітається варена ковбаса і сосиски, оскільки вони швидко псуються. Не варто також класти на бутерброд копчену ковбасу. Масло і майонез також не ті продукти, які можна покласти на бутерброд дитині. Правильним рішенням буде покласти шматочок відвареної або запеченої грудинки або м'яса, - скибочку сиров'яленої шинки. Гарним стане бутерброд з твердим сиром, оскільки він добре зберігається, калорійний і є джерелом кальцію для дитячого організму.

Добре в школу давати фрукти. Бажано щільні, які тримають форму, як-от яблука або груші. М'які фрукти давати не варто, цитрусових також краще уникнути. Правильніше дати кілька маленьких фруктів, ніж один великий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали корисний для серця продукт

Якщо ви хочете дати дитині в школу випічку, бажано, щоб вона була домашня, з борошна грубого помелу, на маслі, а не на маргарині.

Крім їжі, слід не забувати про питво в школу. Це може бути пляшка 0,33 або 0,5 л з чистою водою. Можна давати сік, але не часто, і бажано з тих фруктів, які ростуть у нашій кліматичній зоні: яблука, груші, виноград.

Які продукти не потрібно давати дитині

Якщо ви дбаєте про повноцінне здорове харчування своєї дитини, то не варто давати в школу "швидку" їжу. Також варто бути обережними з кисломолочними продуктами. Якщо ви все ж хочете дати дитині сирок чи йогурт, ви повинні бути впевнені, що вона досить швидко їх з'їсть, а не буде носити в рюкзаку протягом дня.

Не забувайте про сніданок перед школою

Для пробудження апетиту можна дати дитині випити півсклянки води натщесерце. Також корисно для апетиту зробити невелику зарядку протягом 3-4 хвилин. Кілька кругових рухів передпліччя, руками вперед і назад, кілька присідань сприяють пробудженню організму і моториці шлунково-кишкового тракту. І можна очікувати, що навіть "малоїжка" попросить поснідати вдома. На відміну від шкільного перекусу, сніданок повинен бути теплим. Це може бути молочна або безмолочна каша, омлет, запіканка, чай.

В школі в дитини формуються звички, які залишаться на все життя. Це стосується також і харчування. Кожну дитину можна заохотити не лише їсти здорову їжу, а робити це з задоволенням. Для цього потрібно бути прикладом самим.

Зараз ви читаєте новину «Яка їжа найкраща для школяра - поради фахівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути