Ексклюзиви
четвер, 28 вересня 2017 05:28

Як розпізнати початок гастриту в дитини

Як розпізнати початок гастриту в дитини
Нудота, неприємний запах з рота, відрижка - перші ознаки гастриту. Фото: Корисні поради

Немає апетиту, неприємний присмак у роті, нудота — це ознаки гастриту. Дорослим треба уважно спостерігати за дитиною, щоб розпізнати цю недугу.

Як це зробити і на що звертати увагу розповів Володимир Родіонов, пише bazarmedia.info.

Дитина скаржиться на важкість та неприємні відчуття у верхній частині живота, нудоту, тягучий або розпираючий біль, брак апетиту. При підвищенні кислотності шлункового соку турбує біль після їжі, дошкуляє печія. Якщо ж вранці дитина скаржиться на неприємний присмак у роті, відрижку, нудоту – це може вказувати на зниження кислотності. Часто гастрит іде у парі з патологією хребта, особливо у шийно-грудному відділі. Таке переважно буває у дітей та підлітків зі сколіозом. Хребет порушує іннервацію шлунка, викликаючи спазми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найпоширеніших хвороб школярів — до чого готуватися батькам

Щоб уникнути хвороби, насамперед треба правильно організувати харчування дитини. Їсти слід у той самий час, великі перерви між прийомами їжі також сприяють розвитку патології шлунково-кишкового тракту. Зранку варто привчити дитину до каш – злаки містять складні вуглеводи, які поступово вивільняють у кров глюкозу. Гарно на сніданок вживати страви з яєц, бо містять збалансований комплекс вітамінів та мінералів і високоякісний білок. На обід — суп, овочевий салат, гарнір та м'ясо чи рибу. Усі страви мають бути теплими – гаряче та холодне подразнює слизову оболонку шлунка. На вечерю найкраще підійдуть кисломолочні продукти, сирники, запіканки, фрукти.

Найкращі перекуси в школі - фрукти, сухофрукти, горішки. Із напоїв - чай у термосі або питний йогурт. Газовані напої, цукерки, сухарики зі спеціями, смажені горішки краще вилучити.

Правильне харчування школярів має здійснюватися 4-5 разів на день, при цьому дієтологи рекомендують включати в раціон дітей гарячі страви на сніданок, обід і вечерю.

Зараз ви читаєте новину «Як розпізнати початок гастриту в дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути